Deel snel en veilig je gegevens met Ockto

Bij het kopen van een huis komt veel kijken. Een minder leuk deel is het verzamelen van alle documenten voor het regelen van je hypotheek. Bij De Hypotheker kan dit nu een stuk eenvoudiger en sneller, met behulp van de Ockto app.

Hypotheker9443 1

De Hypotheker en Ockto: hoe werkt het?

Wat is Ockto?

Ockto is een digitaal systeem waarmee je gemakkelijk jouw persoonlijke gegevens op een veilige manier kunt delen. Alleen gegevens die wij nodig hebben voor een compleet hypotheekadvies zullen worden gedeeld met jouw adviseur van De Hypotheker. De Ockto app kan uit een aantal systemen gegevens verzamelen en doorsturen naar je hypotheekadviseur.

Met Ockto is het doorzoeken van je administratie verleden tijd. Je downloadt deze veilige app op je smartphone, logt in met je DigiD en haalt je benodigde gegevens automatisch op uit verschillende bronnen. Na het controleren van de gegevens kun je ze via een beveiligde verbinding doorsturen naar je hypotheekadviseur, die er weer voor zorgt dat de gegevens bij de hypotheekverstrekker terecht komen.

 

 

Welke gegevens halen wij uit Ockto?

 • Mijn overheid

Via de koppeling met MijnOverheid ontvangen wij (persoons)gegevens die bekend zijn bij de BasisRegistratie Personen. Denk hierbij aan je burgerlijke staat, verblijfadressen en paspoortgegevens. Daarbij wordt er ook gekeken in het Kadaster en het WOZ-register, zodat wij kunnen zien of je misschien al een woning in bezit hebt.

 • Belastingdienst

Wij ontvangen een aantal relevante gegevens die bekend zijn bij de belastingdienst, zoals jouw inkomen, de samenstelling van jouw huishouden, jouw bezittingen (rekeningen, (on)roerend goed) en schulden (waaronder eventueel een huidige hypotheek). Dit geeft ons inzicht in jouw huidige woon- en inkomenssituatie en omtrent fiscale zaken, zoals hypotheekrenteaftrek.

 • UWV

Bij het UWV wordt je inkomen geregistreerd. De gegevens die worden gedeeld zijn de gegevens die jouw huidige werkgever en eventuele vorige werkgevers aan het UWV doorgegeven hebben over je bruto salaris en het soort dienstverband. Deze gegevens helpen ons bijvoorbeeld bij het bepalen van je maximale hypotheek.

 • Mijn Pensioenoverzicht

Er worden ook gegevens opgehaald via Mijnpensioenoverzicht.nl. Deze gegevens vertellen ons bij welke werkgevers je pensioen opbouwt of opgebouwd heb. Zo kunnen we zien welke pensioenregelingen er voor jou van toepassing zijn (ouderdomspensioen of nabestaandenpensioen). Hierdoor kunnen wij zien of een hypotheek nog passend is wanneer er iets verandert in jouw persoonlijke situatie.

 • DUO

Vanuit de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kunnen gegevens worden gedeeld over jouw opleidingen, maar ook over een eventuele studieschuld. Een studieschuld heeft namelijk invloed op jouw leencapaciteit. Lees meer over DUO en Ockto.

 • IDIN

IDIN is een betrouwbaar online identificatiemiddel dat gebruik maakt van het inlogsysteem van je bank. Door IDIN te gebruiken hoef je geen kopie van je legitimatiebewijs meer aan te leveren.

Door het delen van bovenstaande gegevens via Ockto kan de hypotheekadviseur jouw huidige situatie en gewenste toekomstige situatie beter in beeld brengen. Ockto versnelt het aanvraagproces voor jouw nieuwe hypotheek en eventuele verzekeringen, omdat er geen losse stukken of antwoorden verzameld hoeven te worden. 

De voordelen

 • In een paar minuten je gegevens bij elkaar;
 • Zelf je administratie doorzoeken is niet meer nodig;
 • De gegevens zijn altijd correct;
 • De gegevens worden verzonden via een beveiligde verbinding.

Hoe werkt de Ockto app?

 1. Download de app in je app store.
 2. Scan de QR-code in de Mijn Hypotheker omgeving.
 3. Ockto verzamelt je gegevens bij de verschillende overheidsbronnen. Bij elke bron log je (en eventueel je partner) in met je DigiD. 
 4. Ockto laat de verzamelde gegevens zien in een duidelijk overzicht. Zo kun je ze altijd inzien.
 5. Je kunt je gegevens versturen naar je adviseur.

 

 

Veelgestelde vragen over Ockto

Wat heb ik nodig om Ockto te gebruiken?

open-item

Ockto werkt heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone om de app te downloaden en de inloggegevens van je DigiD. Zorg wel dat je sms-controle van DigiD aan staat.

Wie kunnen er gebruik maken van Ockto?

open-item

Iedereen die een hypotheek afsluit via De Hypotheker kan gebruik maken van de app. Je hebt daarvoor wel een DigiD nodig. Door de benodigde stukken snel, gemakkelijk en veilig digitaal aan te leveren bespaar je tijd met het vullen van jouw eigen online dossier. Eén van onze adviseurs doorloopt samen de stukken met je en adviseert wat voor jou het beste is.

Is het gebruik van de Ockto app wel veilig?

open-item

Ockto is aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en voldoet aan de hoogste security eisen. Er wordt geen informatie opgeslagen door Ockto. Zodra je de app stopt wordt alle informatie uit het platform verwijderd. Ook nadat je de informatie, via een beveiligde verbinding, hebt doorgegeven aan je adviseur, blijft er geen informatie bewaard in het Ockto platform.

Waarom haalt Ockto ook gegevens op bij DUO over mijn studieschuld?

open-item

Ockto geeft de hypotheekadviseur inzicht in je oorspronkelijke studieschuld. Deze informatie is nodig om de maximale hypotheek te berekenen. Hoewel de DUO schuld niet staat geregistreerd bij het BKR, is het vermelden van een studieschuld verplicht bij het aangaan van een hypotheek. Door het gebruik van het automatisch ophalen van gegevens via Ockto (waaronder DUO) nemen wij als onafhankelijk hypotheekadviseur onze verantwoordelijkheid. Wij staan voor een betrouwbaar en verantwoord hypotheekadvies: een hypotheek moet haalbaar én betaalbaar zijn.