Studieschuld en hypotheek met Ockto

Ockto haalt je benodigde gegevens automatisch op uit verschillende bronnen, waaronder DUO.

Spaarvarken studeren

Als je een studieschuld bij DUO hebt en een huis wil kopen, dan is het belangrijk en verplicht om je studieschuld te melden bij je hypotheekadviseur. Hiermee zorg je er namelijk voor dat je een passende en betaalbare hypotheek afsluit, waarbij je later niet mogelijk tegen betalingsproblemen aanloopt.

Studieschuld verzwijgen: mogelijke consequenties

Het verzwijgen van een studieschuld kan vervelende consequenties hebben wanneer de hypotheekverstrekker hier achter komt. Een hypotheekverstrekker heeft dan het recht om het volledige hypotheekbedrag per direct op te eisen. Bovendien kan het lastig worden om daarna een nieuwe hypotheek af te sluiten, omdat het bekend is dat je in het verleden hebt gelogen.

Ten slotte is het heel belangrijk om je studieschuld te vermelden als je een hypotheek aangaat met Nationale Hypotheek Garantie. Als je onverhoopt je woning moet verkopen met verlies, dan betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen onder bepaalde voorwaarden het verschil aan de hypotheekverstrekker. Heb je een studieschuld verzwegen, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het afbetalen van je restschuld en heb je dus niets aan de NHG.

Hypotheek met studieschuld gewoon mogelijk

Gelukkig is het afsluiten van een hypotheek met een studieschuld gewoon mogelijk. Bovendien heeft het kabinet in het coalitieakkoord aangegeven te willen gaan rekenen met de huidige studieschuld, in plaats van met de oorspronkelijke studieschuld. Wanneer dit wetsvoorstel wordt doorgevoerd, zal dit de invloed van een studieschuld op je maximale hypotheek vele malen verkleinen. 

Ockto haalt automatisch studielening op

De Hypotheker werkt met de handige app Ockto om automatisch gegevens op te halen uit verschillende overheidsbronnen. DUO is één van die bronnen. Hierdoor ziet de adviseur de hoogte van je studieschuld en kan hij of zij hier rekening houden bij het geven van hypotheekadvies en het aanvragen van de hypotheek. 

 

Meer over Ockto

 

Impact van de studieschuld op je financiële situatie

Bij de berekening van het maximale leenbedrag van je hypotheek wordt rekening gehouden met de rente -en aflossingsbetalingen van je studieschuld. Zo weet je zeker dat je altijd je maandlasten kan betalen en ga je geen onverantwoorde lening aan.

Een hypotheekadviseur kan je meer vertellen over de impact van je studieschuld. Zo zijn er verschillende (leen)stelsels en kan het wellicht verstandig zijn om bijvoorbeeld een kleine studieschuld af te betalen om zo een hogere hypotheek af te kunnen sluiten. De adviseur heeft goed zicht op jouw financiële situatie en kan samen met jou de beste keuze maken. Daarnaast staan onze adviseurs in nauw contact met de hypotheekverstrekkers om alle mogelijkheden te bekijken.

 

Maak een vrijblijvende afspraak

 
Veelgestelde vragen

Welke informatie wordt er opgehaald vanuit DUO?

open-item

We halen het oorspronkelijke bedrag van je studieschuld op en het moment waarop je lening is afgesloten. Met deze gegevens kunnen we de invloed van je studieschuld op je maximale hypotheek berekenen. Wanneer de regelgeving wijzigt waardoor we met de huidige studieschuld mogen gaan rekenen, zal je huidige schuld ook uit DUO opgehaald worden.

Hoeveel kan ik lenen met een studieschuld?

open-item

Bij het berekenen van je maximale hypotheek wordt rekening gehouden met het rentepercentage en de looptijd van de studielening. Heb je een lening volgens het oude leenstelsel (voor 1-9-2015), dan wordt er in 2023 gerekend met een maandelijkse last van 0,75% van het startbedrag van je lening. Valt je lening onder het nieuwe leenstelsel (na 1-9-2015), dan wordt uitgegaan van een maandelijkse last van 0,35% van het startbedrag van je studieschuld. In onze handige rekentool kun je naast je inkomen ook je studieschuld opgegeven. De tool berekent dan jouw maximale hypotheek.

Ik zie DUO niet bij de bronnen staan in Ockto, hoe kan dat?

open-item

Het kan zijn dat er een storing is bij DUO, waardoor er geen gegevens opgehaald kunnen worden. Probeer het later nog eens.

De schuld in Ockto is hoger dan mijn huidige schuld, hoe kan dat?

open-item

De oorspronkelijke schuld wordt opgehaald uit DUO, omdat hier op dit moment mee gerekend wordt bij het bepalen van je maximale hypotheek. De oorspronkelijke schuld wijkt dus af van de huidige hoogte van de studieschuld. De verwachting is dat er binnenkort gerekend zal gaan worden met de huidige schuld, waardoor je meer kunt lenen. Ockto zal hier dan ook op aangepast worden.

Ik heb geen studieschuld (meer), waarom staat DUO dan wel als bron in mijn Ockto-app?

open-item

De bron DUO moet altijd doorlopen worden om te controleren of er een studieschuld is. Wanneer er geen sprake is van een studieschuld, dan komt DUO 'leeg' bij ons binnen en weten we dat er geen schuld is om rekening mee te houden.

Hoe zit het met mijn privacy?

open-item

Het opgeven van een (studie)schuld is verplicht bij het aanvragen van een hypotheek. Daarnaast voldoet Ockto aan alle privacy-eisen en zijn je gegevens veilig.