Studieschuld en hypotheek met Ockto

Je wil een woning kopen, maar je hebt een studieschuld bij DUO, dan maak je je misschien wel zorgen. In de praktijk zien wij dat een studieschuld soms wordt verzwegen om meer te kunnen lenen voor de aankoop van een woning. Dit lijkt in een oververhitte markt wellicht een goede zet, maar het kan leiden tot overkreditering en financiële problemen.

Automatisch ophalen van gegevens door middel van Ockto

Met Ockto is het doorzoeken van je administratie verleden tijd. Je downloadt deze veilige app op je smartphone, logt in met je DigiD en haalt je benodigde gegevens automatisch op uit verschillende bronnen, waaronder DUO. Hierdoor ziet de adviseur de hoogte van je studieschuld. De adviseur is, op basis van regel- en wetgeving van het AFM, sowieso verplicht er naar te vragen. 

Meer over Ockto arrow_forward


Studieschuld verzwijgen

Het is goed om te weten dat je als consument altijd de plicht hebt om je studieschuld te melden. Doe je dit niet, dan heeft dat mogelijk consequenties. De Hypotheker maakt standaard gebruik van Ockto. Door het gebruik van Ockto is het niet mogelijk om je studieschuld te verzwijgen. De adviseur heeft namelijk inzicht in je oorspronkelijke studieschuld. 

Het verzwijgen van je studieschuld kan verschillende consequenties hebben. Ten eerste kan de lening die je aangaat niet passend zijn voor jouw financiële situatie, waardoor je op den duur financiële problemen krijgt. Daarnaast heeft een hypotheekverstrekker het recht om het volledige hypotheekbedrag per direct op te eisen, wanneer men er achter komt dat er gelogen is bij de hypotheekaanvraag.

Ten slotte is het heel belangrijk om je studieschuld te vermelden als je een hypotheek aangaat met Nationale Hypotheek Garantie. Als je onverhoopt je woning moet verkopen met verlies, dan betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen onder bepaalde voorwaarden het verschil aan de hypotheekverstrekker. Heb je een studieschuld verzwegen, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het afbetalen van je restschuld en heb je dus niets aan de NHG.

Door het gebruik van het automatisch ophalen van gegevens via Ockto (waaronder DUO) nemen wij als onafhankelijk hypotheekadviseur onze verantwoordelijkheid. Wij staan voor een betrouwbaar en verantwoord hypotheekadvies: een hypotheek moet haalbaar én betaalbaar zijn. Niet alleen nu, maar óók in de toekomst.

Impact van de studieschuld op je financiële situatie

Een studieschuld heeft invloed op je maximale hypotheekbedrag. Maar je kunt wel degelijk een hypotheek afsluiten met een studieschuld. Bij de berekening van het maximale leenbedrag van je hypotheek wordt namelijk ook rekening gehouden met de rente -en aflossingsbetalingen van je studieschuld. Zo weet je zeker dat je altijd je maandlasten kan betalen en ga je geen onverantwoorde lening aan.

Een hypotheekadviseur kan je meer vertellen over de impact van je studieschuld. Zo zijn er verschillende (leen)stelsels en kan het wellicht verstandig zijn om bijvoorbeeld een kleine studieschuld af te betalen om zo een hogere hypotheek af te kunnen sluiten. De adviseur heeft goed zicht op jouw financiële situatie en kan samen met jou de beste keuze maken. Daarnaast staan onze adviseurs in nauw contact met de hypotheekverstrekkers om alle mogelijkheden te bekijken.

Maak een vrijblijvende afspraak arrow_forward
Veelgestelde vragen

 • Welke informatie wordt er opgehaald vanuit DUO?

  We halen het oorspronkelijke bedrag van je studieschuld op en het moment waarop je lening is afgesloten. Met deze gegevens kunnen we de invloed van je studieschuld op je maximale hypotheek berekenen.

 • Hoeveel kan ik lenen met een studieschuld?

  Bij het berekenen van je maximale hypotheek wordt rekening gehouden met het rentepercentage en de looptijd van de studielening. Heb je een lening volgens het oude leenstelsel (voor 1-9-2015), dan wordt er in 2021 gerekend met een maandelijkse last van 0,65% van het startbedrag van je lening. Valt je lening onder het nieuwe leenstelsel (na 1-9-2015), dan wordt uitgegaan van een maandelijkse last van 0,35% van het startbedrag van je studieschuld. In onze handige rekentool kun je naast je inkomen ook je studieschuld opgegeven. De tool berekent dan jouw maximale hypotheek.

  Naar rekentool arrow_forward
 • Ik zie DUO niet bij de bronnen staan in Ockto, hoe kan dat?

  Het kan zijn dat er een storing is bij DUO, waardoor er geen gegevens opgehaald kunnen worden. Probeer het later nog eens.

 • De schuld in Ockto is hoger dan mijn huidige schuld, hoe kan dat?

  De oorspronkelijke schuld wordt opgehaald uit DUO, omdat hiermee gerekend wordt bij het bepalen van je maximale hypotheek. De oorspronkelijke schuld wijkt dus af van de huidige hoogte van de studieschuld.

 • Ik heb geen studieschuld (meer), waarom staat DUO dan wel als bron in mijn Ockto-app?

  De bron DUO moet altijd doorlopen worden om te controleren of er een studieschuld is. Wanneer er geen sprake is van een studieschuld, dan komt DUO 'leeg' bij ons binnen en weten we dat er geen schuld is om rekening mee te houden.

 • Hoe zit het met mijn privacy?

  Het opgeven van een (studie)schuld is verplicht bij het aanvragen van een hypotheek. Daarnaast voldoet Ockto aan alle privacy-eisen en zijn je gegevens veilig.

  Lees meer over privacy op de website van Ockto arrow_forward