Nieuwe hypotheekregels ook voor bestaande hypotheken?

De regels voor nieuwe hypotheken veranderen per 1 januari 2013. Maar je krijgt er ook mee te maken als je al een hypotheek hebt. Bijvoorbeeld als je je hypotheek zou willen aanpassen.

Stel, je hebt een aflossingsvrije hypotheek, je huis daalt in waarde en je wilt geen restschuld. Dan wil je misschien toch gaan aflossen. Voor zo'n aanpassing kan een nieuwe hypotheek nodig zijn. Aanpassen kan gunstiger zijn voor 1 april 2013. Daarna gelden ook voor aanpassing van hypotheken nieuwe regels.

Vragen
Hoe zit het precies? We worden overspoeld met vragen. Vooral van mensen met een aflossingsvrije hypotheek, of een deels aflossingsvrije hypotheek. Daarom elke dag 'De hypotheekvraag van de dag'. Bekijk deze vragen en antwoorden. Maar omdat elke situatie anders is, is het nog beter een afspraak voor persoonlijk advies te maken.

 

Moet ik mijn aflossingsvrije hypotheek nu aanpassen?

Je hypotheek aanpassen om toch af te lossen kan verstandig zijn. Je voorkomt zo een restschuld. Laat je goed adviseren. Tot 1 april is er nog veel mogelijk.

Ik heb een aflossingsvrije hypotheek, kan ik die nog aanpassen in een spaarhypotheek?

Ja, dat kan. En misschien is dat verstandig om een restschuld te voorkomen. Laat je goed adviseren. Tot 1 april is er nog veel mogelijk. Daarna worden de regels aangescherpt.

Ik heb een aflossingsvrije hypotheek, moet ik binnenkort verplicht aflossen?

Nee, dat hoeft niet, maar mag wel. En misschien is dat verstandig. Maar dan moet je hypotheek misschien aangepast worden. Laat je goed adviseren. Tot 1 april is er nog veel mogelijk. Daarna worden de regels aangescherpt.

Wat doe ik met mijn aflossingsvrije hypotheek, nu de waarde van mijn huis daalt?

Om schuld aan het einde van de looptijd te voorkomen is aflossen verstandig. Maar dat vraagt misschien om aanpassing van je hypotheek. Laat je goed adviseren. Tot 1 april is er nog veel mogelijk. Daarna worden de regels aangescherpt.

Ik wil m'n aflossingsvrije hypotheek toch aflossen. Wat is beter: zelf sparen of mijn hypotheek aanpassen?

Zelf sparen kan. Maar aanpassen van je hypotheek is soms fiscaal gunstiger. Laat je goed adviseren. Tot 1 april is er nog veel mogelijk. Daarna worden de regels aangescherpt.

Ik heb een aflossingsvrije hypotheek, maar ik wil niet met een schuld blijven zitten op mijn oude dag.

Dan kan aflossen verstandig zijn. Misschien moet je hypotheek daarvoor aangepast worden. Laat je goed adviseren. Tot 1 april is er nog veel mogelijk. Daarna worden de regels aangescherpt.

Voor nog meer vragen en antwoorden, bekijk de veelgestelde vragen. Of check de rekenvoorbeelden.

Maar wil je precies weten wat in jouw situatie het beste is, maak dan voor alle zekerheid een afspraak voor persoonlijk advies.

Deel dit artikel:
Linkedin