Kopen of huren? De voordelen en nadelen op een rijtje

Kan ik beter kopen of huren? Het is een vraag die veel speelt onder starters op de woningmarkt. Je wilt natuurlijk zo voordelig mogelijk wonen, maar ondertussen stijgen zowel de woningprijzen als de huurprijzen. Wat is de beste keuze voor jouw persoonlijke situatie?

Wij hebben hieronder de voor- en nadelen van kopen en huren voor je op een rijtje gezet. Ook kun je de Huren of Kopen? test invullen voor een advies.

De voordelen en nadelen van hurenVoordelen

 • Je zit nergens aan vast. Je huur is vaak maandelijks opzegbaar. Besluit je ineens om een wereldreis te maken, dan kan je binnen een maand weg.  
 • De verhuurder betaalt onderhoud en reparaties. Dit betekent dus geen gedoe met een VvE spaarpot of zelf grote bedragen betalen voor bijvoorbeeld dakonderhoud.

Nadelen 

 • Alle huur die je betaalt, zie je nooit meer terug. Je bouwt dus geen vermogen op met je huis.
 • Als je te veel verdient voor sociale huur, kom je alleen in aanmerking voor vrije sectorwoningen. In de Randstad kan dit resulteren in erg hoge huurprijzen.
 • Je huur kan elk jaar worden verhoogd. De verhoging hangt af van het gezamenlijk huishoudinkomen en de inflatie in dit jaar. In 2018 mag de jaarlijkse huurstijging maximaal 2,4% tot 5,4% zijn. Jaarlijkse huurverhogingen kunnen zeker op de lange termijn flink oplopen.
 • Klussen? Alleen je huisbaas verdient eraan. Je investeert dus niet in de waarde van het huis en ziet dit dan ook niet terug als je de woning verlaat. Huurders kiezen er daarom niet snel voor om zelf een nieuwe keuken te financieren of de badkamer op te knappen. Als je huisbaas de woning niet wil renoveren, biedt het geen voordelen om zelf te gaan klussen.

De voordelen en nadelen van kopenVoordelen

 • Een huis kopen maakt stabiele maandlasten mogelijk. Je bepaalt welke constructie handig is voor jou. Wil je gedurende 30 jaar iedere maand precies hetzelfde betalen, wil je nu meer betalen dan later, of liever later meer betalen, als je waarschijnlijk meer verdient? Het kan allemaal.
 • Als je hypotheek is afgelost, is het joúw huis. Na de aflossing heb je dus geen woonlasten meer en blijft er meer geld over voor leuke dingen.
 • Elke verbetering maakt je woning meer waard. Een nieuwe cv-ketel, de vloer vervangen, kozijnen onderhouden, etc. Dit levert allemaal een hogere woningwaarde op. Als je de woning daarna verkoopt is de kans over overwaarde dus groot.   

Nadelen 

 • Wat doet de rente ná je rentevaste periode? Een hypotheek is iets van langere termijn dan een woning huren. Voorspellen wat je rente na 10 of 20 jaar doet is lastig. Dit brengt onzekerheid met zich mee mee, maar natuurlijk ook meer kansen op lagere maandlasten als de rente verder daalt.
 • Reparaties en onderhoud betaal je zelf. Dit kan uit een VvE pot indien het gaat om gezamenlijke delen van de woning zoals een dak (als je in een appartement woont). Dingen binnen de woning zijn echter voor eigen rekening. Onthoud wel dat elke verbetering je woning meer waard maakt.