Een hypotheek afsluiten in 2023, is dit nog wel interessant?

In de kranten en op het nieuws horen en lezen we dat we voor grote uitdagingen staan. De inflatie is hoog als gevolg van de hoge energieprijzen, huizenprijzen die dalen en de hypotheekrente is 3 keer zo hoog als een jaar geleden. Het zou er zomaar voor kunnen zorgen dat je een pas op de plaats maakt. Daarentegen hoorde is afgelopen week de opmerking: You Snooze, you lose. Met andere woorden, ga niet afwachten maar kom in beweging.

Stefan Sterken, hypotheekadviseur van De Hypotheker Emmen Stefan Sterken | Franchisenemer De Hypotheker Emmen
Leestijd: 3 min
Laatste update 19/03/2023
J8a2311 Contentlaag Samen Resized

Starters

Ben je starter op de woningmarkt, dan is het nog steeds interessant om een woning te kopen. De hypotheekrente is weliswaar met 2,5% gestegen naar een percentage rond de 4%. Echter de hypotheeklasten zijn hierdoor niet 2,5 keer hoger geworden. Kocht je vorig jaar een woning rond de gemiddelde vraagprijs in Emmen van € 250.000,- en sloot je hiervoor een annuïteitenhypotheek af van € 250.000,- tegen een rente van 1,5%, dan bedroeg je bruto maandlast € 862,80. De netto maandlast van deze hypotheek zou dan uitkomen op zo’n € 770,-.


Nu bij een rente van 4% bedraagt de bruto maandlast voor dezelfde hypotheek € 1.193,54 en de netto maandlast zo’n € 910,-. Een verschil van € 140,- netto per maand, doordat een hogere rente ook recht geeft op een hogere belastingteruggave. Als je daarbij ook nog rekening houdt dat het forse overbieden tot het verleden behoord, wordt het verschil in maandlast nog kleiner. 


Ben jij starter op de woningmarkt en is kopen voor jou een optie? Dan is kopen nog steeds interessant. Zeker als je de hypotheeklast vergelijkt met de huurprijzen. 

Verduurzamen

2023 zal het jaar worden van de duurzaamheid. Steeds meer woningbezitters gaan hun woning verduurzamen om zo hun energierekening betaalbaar te houden. We hebben dit jaar een prijsplafond voor onze energietarieven. Echter dit prijsplafond geldt alleen voor 2023. Het is daarom goed om voorbereid te zijn op de periode daarna. Een duurzame woning zorgt voor meer wooncomfort en uiteindelijk ook voor lagere maandlasten. Daarnaast stijgt, als het een beetje meezit, de waarde van je woning als je verduurzaamt. 

"You snooze, you lose."
Stefan Sterken
Stefan Sterken, hypotheekadviseur van De Hypotheker Emmen

Goed advies

Of je nu een woning wilt kopen of de overwaarde wilt benutten voor een verbouwing of verduurzaming van je eigen woning, laat je goed adviseren. Daarbij kan ik alleen maar zeggen: “ga niet afwachten, maar maak voor een betrouwbaar en excellent advies een afspraak bij De Hypotheker Emmen. Maak een afspraak via het afspraakformulier of bel ons op (0591) 640 800.

Afspraak maken