Hoe vrij ben je tegenwoordig nog met een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je alleen rente betaald over het bedrag dat je hebt geleend. De hypotheek los je af op de einddatum of bij verkoop van de woning als dat voor de einddatum plaats vindt. Deze hypotheekvorm was tot 2013 erg populair, omdat het zorgde voor lage hypotheeklasten en zeg nou zelf; wie wil dat nu niet, lage hypotheeklasten!

Stefan Sterken, hypotheekadviseur van De Hypotheker Emmen Stefan Sterken | Franchisenemer De Hypotheker Emmen
Leestijd: 3 min
Laatste update 17/04/2024
Huisje op stapel geld

Een aflossingsvrije hypotheek ontslaat je niet van de verplichting tot aflossen. De aflossing van deze hypotheek vindt echter plaats op de einddatum. In vele gevallen is dat na 30 jaar. Het is daarom erg belangrijk om hier rekening mee te houden. Laat je goed adviseren in hoeverre het mogelijk is om de hypotheek af te lossen op de einddatum. Want als er op dat moment niet voldoende vermogen is om af te lossen, dan zal er een nieuwe hypotheek afgesloten moeten worden om zo te voorkomen dat de aflossingsvrije hypotheek alleen afgelost kan worden middels verkoop van de woning.

De populariteit van een aflossingsvrije hypotheek is al sterk afgenomen. Dit komt grotendeels doordat de rente over een aflossingsvrije hypotheek sinds 01-01-2013 niet meer aftrekbaar is. Renteaftrek over een aflossingsvrije hypotheek geldt alleen nog voor diegene die op 31-12-2012 al een eigenwoningschuld had. 
Daarbij komt dat met de huidige rentestand een annuïteitenhypotheek met renteaftrek voordeliger is, dan een aflossingsvrije hypotheek die niet aftrekbaar is.

De druk vanuit Europa wordt steeds groter richting banken om te stoppen met het verstrekken van aflossingsvrije hypotheken. Dit komt omdat de totale hypotheekschuld in Nederland erg hoog is. Naarmate de druk vanuit Europa groter wordt, kan het zo maar zijn dat banken in de toekomst geen aflossingsvrije hypotheken meer verstrekken. Ook niet als de huidige aflossingsvrije hypotheek afloopt en afgelost zou moeten worden met een nieuwe hypotheek.

Heb je een aflossingsvrije hypotheek, waarbij de looptijd binnen 10 jaar afloopt? Om de tijdsdruk te verlichten is het wellicht interessant om nu een nieuwe aflossingsvrije hypotheek af te sluiten met een looptijd van 30 jaar. Zo kun je nog 30 jaar profiteren van deze hypotheekvorm. En ben je inmiddels net gepensioneerd of komt de AOW-gerechtigde leeftijd in beeld, dan is de kans heel klein dat je de einddatum van een nieuwe aflossingsvrije hypotheek mee gaat maken. 

Ben je op zoek naar een goed advies? Plan een afspraak bij ons op kantoor.

Afspraak maken