Laat je niet leiden door de mythes in de hypotheekwereld

Ik zit inmiddels al meer dan 25 jaar in het vak en daar waar we vroeger een aantal broodje-aapverhalen hadden die we als hypotheekadviseur moesten ontkrachten, zijn er vandaag de dag nog steeds een aantal mythes die heersen in de wereld van hypotheekverstrekking. In deze column aandacht voor de fabeltjes die ronddwalen op menig verjaardagsfeestje. 

Stefan Sterken, hypotheekadviseur van De Hypotheker Emmen Stefan Sterken | Franchisenemer De Hypotheker Emmen
Leestijd: 3 min
Laatste update 19/07/2023
J8a0155 Social Media

Vroeger zei een klant geregeld dat ze de hypotheek niet volledig wilden aflossen, want dan zouden ze veel belasting moeten betalen. Dit broodje-aapverhaal ging dan om de hoge vermogensbelasting. Echter was deze belasting vaak minder dan de rente die betaald zou moeten worden over de hypotheek en is deze vermogensbelasting  met de komst van het nieuwe belasting-stelsel in 2001 al afgeschaft. Daarbij worden we niet gestraft met een belasting als de hele hypotheek is afgelost. 

Met de invoering van de regel in 2013 dat voor nieuw afgesloten hypotheken de hypotheekrente alléén aftrekbaar is als het een annuïteiten- of lineaire hypotheek is, is de mythe ontstaan dat een aflossingsvrije hypotheek niet meer mogelijk is. Het is echter zo dat als je voor die tijd al een aflossingsvrije, spaar- of levenhypotheek had, je deze vorm mag aanhouden met behoud van renteaftrek. Ook is het mogelijk om als starter te kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek, echter is de hypotheekrente dan niet aftrekbaar. Een aflossingsvrije hypotheek is dus nog steeds mogelijk. Of het verstandig is, moet blijken uit een advies. 

Maximale leeftijd

De leeftijdsmythe komt ook geregeld voorbij. Veel ouderen denken namelijk dat ze op late leeftijd geen hypotheek meer kunnen krijgen. Er geldt echter voor hypotheekverstrekking géén maximale leeftijd. De hypotheek-verstrekker heeft namelijk de woning als onderpand en het inkomen na pensionering is nog zekerder dan voor die tijd. Daardoor weet een hypotheekverstrekker bijna zeker dat de schuld wordt terugbetaald en kan er zelfs op 90-jarige leeftijd een hypotheek worden afgesloten met een looptijd van 30 jaar.  

"... een aflossingsvrije hypotheek is nog steeds mogelijk."
Stefan Sterken
Stefan Sterken, hypotheekadviseur van De Hypotheker Emmen

Variabele rente altijd voordeliger

Normaliter is de variabele hypotheekrente lager dan de rente bij een rentevast periode. Maar ‘rente’ en ‘normaal’ passen tegenwoordig niet meer bij elkaar. 
Zo is de goedkoopste rentevast periode op dit moment bij de meeste geldverstrekkers 10 jaar vast en is 1 jaar of 5 jaar vast duurder, net als 15, 20 of 30 jaar vast. 

Kortom: Laat je niet leiden door de mythes in de hypotheekwereld, maar kom voor een goed advies naar De Hypotheker. Maak een afspraak bij De Hypotheker Emmen via het afspraakformulier of bel ons op (0591) 640 800.

Afspraak maken