Meenemen van het in het verleden afgesproken rentepercentage is geen recht

Regelmatig heb ik een gesprek met klanten die de wens hebben om te verhuizen. Daarbij hebben ze een paar jaar geleden de rente voor de bestaande hypotheek tegen een laag rentepercentage vast kunnen zetten. Onderdeel van de afweging of ze wel of niet gaan verhuizen is de meeneem-regeling van de huidige hypotheek. Immers er is een groot financieel belang bij het kunnen meenemen van de lage rente naar de nieuwe hypotheek. 

Stefan Sterken, hypotheekadviseur van De Hypotheker Emmen Stefan Sterken | Franchisenemer De Hypotheker Emmen
Leestijd: 3 min
Laatste update 11/01/2024
Hypotheek berekenen woning

De meeneemregeling is een faciliteit dat de aanbieder van een hypotheek aan hypotheekgevers kan aanbieden om de rente die is afgesproken “mee te nemen” naar een andere woning, waar weer een nieuwe hypotheek voor afgesloten moet worden. 
De oude rentevast periode kan dan afgemaakt worden bij de nieuwe hypotheek.

Het kunnen “meenemen van het in het verleden afgesproken rentepercentage naar een nieuwe hypotheek is geen recht. Het is een faciliteit die een geldverstrekker aanbiedt, vastgelegd in de algemene voorwaarden en deze kunnen per geldverstrekker verschillen. 

Zo kan het zijn dat deze faciliteit beperkt is tot een maximaal hypotheekbedrag. 
Ook kom ik in voorwaarden tegen dat de rente uitsluitend meegenomen kan worden als de huidige woning eerst verkocht is. In de huidige woningmarkt is dat wel een behoorlijke uitdaging. Want je huis verkopen kan snel gaan, maar een nieuwe woning vinden en kopen gaat veel minder snel met alle potentiële kopers op de huizenmarkt. 

Tenslotte zie ik ook behoorlijke verschillen in geval van een echtscheiding, waarbij slechts één van de partners de rente mee kan nemen en de ander niet. Terwijl er ook geldverstrekkers zijn die het aan de ex-partners zelf overlaten hoe de partner deze faciliteit tussen beiden verdelen.

“De meeneemregeling is ook belangrijk voor starters die nu voor het eerste een hypotheek afsluiten.”
Stefan Sterken
Stefan Sterken, hypotheekadviseur van De Hypotheker Emmen

Deze meeneemregeling is niet alleen belangrijk voor bestaande klanten die willen verhuizen, maar is ook belangrijk voor starters die nu voor het eerst een hypotheek afsluiten. Immers deze starters zullen naar verloop van tijd wellicht ook weer willen verhuizen. Dan maakt het uit waar de hypotheek wordt afgesloten en welke voorwaarden van toepassing zijn. Laat je daarom nooit alleen leiden door de laagste rente, wat goedkoop kan dan uiteindelijk duurkoop worden. 

Wij vergelijken meer dan 40 geldverstrekkers op rente en voorwaarden, waaronder de verhuismogelijkheden. Ben je op zoek naar een goed advies? Plan een afspraak bij ons op kantoor. 

Afspraak maken