Strengere normen voor AOW-gerechtigden

De nieuwe normen voor 2024 zijn bekend en wat we zien is dat vooral de AOW-gerechtigden vanaf volgend jaar minder kunnen lenen. Tot 31 december van dit jaar kun je nog gebruik maken van de huidige hypotheeknormen. Zijn er nog plannen om de hypotheek aan te passen of de hypotheek te verhogen, regel het dan zo snel mogelijk. Dat geldt ook als je van plan bent om de overwaarde te benutten. Wij helpen je graag om de perfecte oplossing te vinden voor je financiële (woon)wensen. 

Stefan Sterken, hypotheekadviseur van De Hypotheker Emmen Stefan Sterken | Franchisenemer De Hypotheker Emmen
Leestijd: 3 min
Laatste update 08/11/2023
Hypotheker8710

Vanaf 1 januari veranderen de normen en de voorwaarden voor hypotheekverstrekking. Er zijn drie belangrijke wijzigingen die invloed hebben op het bedrag wat je maximaal kunt lenen. 

Allereerst zal het energielabel invloed hebben op de maximale hypotheek. Voor de aankoop van een woning met energielabel D of beter kan er meer geleend worden. Bij energielabel C of D is dat € 5.000,-, voor energielabel A of B is dat € 10.000,- voor energielabel A+ of A++ is dat € 20.000,- en zo loopt dat door tot maximaal € 50.000,- bij energielabel A++++ met energieprestatie-garantie voor minimaal 10 jaar. Voor de aankoop van een woning met energielabel E, F of G kan er geen hoger bedrag geleend worden. Sterker nog, de maximale hypotheek is dan volgend jaar lager. 

De andere wijziging heeft betrekking op de alleenstaanden (met of zonder kinderen). Voor deze groep geldt dat er volgend jaar € 16.000,- meer geleend kan worden. Dat betekent dat een alleenstaande, die een woning koopt met energielabel C of D, volgend jaar ruim € 17.500,- meer kan lenen.

Tenslotte worden de mogelijkheden om de woning te verduurzamen verruimd. Heeft de woning die je koopt een laag energielabel, dan kun je extra lenen om de woning te verduurzamen. Bij een woning met energielabel E, F of G, kan er € 20.000,- extra geleend worden voor verduurzaming. 

Deze wijzigingen zullen invloed hebben bij de verschillende doelgroepen. Ben je alleenstaand, dan kun je straks meer lenen. Ben je gehuwd en gepensioneerd, dan kun je minder lenen. Koop je een woning met een laag energielabel, is er meer financiële ruimte om de woning energiezuiniger te maken. Koop je daarentegen een energiezuinig huis, dan kun je weer meer lenen.

Tot 31 december van dit jaar kun je nog gebruik maken van de huidige hypotheeknormen.”
Stefan Sterken
Stefan Sterken, hypotheekadviseur van De Hypotheker Emmen

Ben je gepensioneerd en heb je nog plannen om de hypotheek te verhogen of gebruikt te maken van de overwaarde? Kom dan dit jaar nog langs voor een gesprek. 

Afspraak maken