Actueel Terug naar actueel

LET OP: je private leasecontract heeft invloed op je leenbedrag!

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat een private leasecontract wel degelijk invloed heeft op wat je maximaal kunt lenen. We hebben het hier dus niet over ‘een auto van de zaak’, maar over een private leasecontract dat je zelf aangaat. Een private leasecontract wordt namelijk geregistreerd bij het BKR, onder de code OA (Operational Autolease). Vaak word je bij het aangaan van een dergelijk contract hier niet actief op gewezen en kom je hier pas achter op het moment dat je daadwerkelijk een hypotheek wilt afsluiten.

Lease

Hoe zit dat nu precies?

Private lease bestaat uit twee delen: een financieel- en een service deel (voor belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen). Alleen het financiële deel wordt geregistreerd, dit bedraagt 65% van de totale lease-som. Een geldverstrekker ziet dit als een financiële verplichting en houdt rekening met 2% van dit bedrag. Dit zorgt ervoor dat je minder kunt lenen.

Een voorbeeld:

Je bent ontzettend blij want sinds 5 weken rijd je in een nieuwe leaseauto. Je bent hier een private leasecontract voor aangegaan met een looptijd van 48 maanden. Maandelijks betaal je €340 om je favoriete auto voor 4 jaar te rijden. De totale kosten komen op €16.320 (48 maanden x €340).

Voordat je het leasecontract bent aangegaan heb je al eens met een adviseur gesproken over jouw hypotheekmogelijkheden. Op dat moment kreeg je te horen dat je maximale lening op basis van je jaarinkomen €163.975 was en dat je ongeveer voor €598 per maand mocht besteden aan hypotheeklasten (gebaseerd op een jaarinkomen van €35.000 en een 10-jaarrente van 1,9% met een leningduur van 30 jaar). Nu is het moment daar, je hebt je droomhuis gezien en maakt een vervolgafspraak met de adviseur…

Tijdens het gesprek vertel je de adviseur over je nieuwe auto en wat een geweldige deal het private leasecontract is. De adviseur vertelt je dat de lease wél van invloed is op je maximale lening en dat je droomhuis hierdoor wel eens buiten je bereik zou kunnen komen te liggen. Hij gaat aan de slag en berekent opnieuw wat je nu nog maximaal mag lenen.

Op het moment dat je een hypotheek wil afsluiten is de volgende rekensom voor de lease van toepassing:

  • De OA codering die bij het BKR voor deze private lease geregistreerd wordt bedraagt 65% van de totale kosten, oftewel €10.608 (€16.320 x 65%)
  • Bij de toetsing voor de berekening van de hypotheek wordt nu €212 (€10.608 x 2%) per maand meegenomen als financiële verplichting.

In plaats van €598 mag je nu nog maar €386 besteden aan hypotheeklasten. Wat blijkt, je maximale lening daalt hierdoor maar liefst tot €105.835 . Een verschil van ruim €58.000.


Voordat je een private leasecontract aangaat voor je droomauto is het dus goed om te bedenken of je droomhuis hierdoor nog wel binnen je bereik blijft.