21-6-2018

Je koopwoning verhuren? Hier moet je op letten

Het klinkt heel simpel. Je wilt je koopwoning nog niet verkopen en daarom lijkt verhuren je een prima optie. Toch komt daar nog heel wat meer bij kijken dan alleen even de huurprijs bepalen. De Hypotheker laat je graag weten waar je allemaal rekening mee moet houden.

Toestemming van je geldverstrekker

Vrijwel altijd staat er in je hypotheekvoorwaarden vermeld dat je toestemming nodig hebt van je geldverstrekker voor tijdelijke verhuur van de woning. Zo lang de huurders niet onder het normale huurrecht vallen, maar bijvoorbeeld onder de Leegstandwet, is die toestemming vaak snel geregeld. De geldverstrekker kan nog wel aanvullende voorwaarden stellen.

Vergunning van de gemeente

Wil je in het kader van de Leegstandwet je koopwoning tijdelijk verhuren, dan moet je daarvoor bij je gemeente een vergunning aanvragen. Zo’n vergunning krijg je voor 5 jaar.

Verzekeringsvoorwaarden veranderen

Het kan zijn dat je verzekeraar de dekking van je opstal- of aansprakelijkheidsverzekering aanpast als je de woning tijdelijk verhuurt. Zorg daarom dat je op tijd aangeeft dat je wilt gaan verhuren en overleg wat de mogelijkheden zijn.

Huurders screenen

Niemand wil een huurder met een hennepplantage. Zorg daarom dat je de identiteit van de huurders controleert met originele identiteitsbewijzen. Controleer of er regelmatig salaris binnenkomt op de bankrekening waarvan de huur wordt afgeschreven. Maak ook afspraken over het regelmatig mogen controleren van de woning.

Rekening houden met de fiscale gevolgen

Zodra je koopwoning niet meer leeg staat, maar je er huurders in laat wonen, valt de woning niet meer in box 1 maar box 3 van de inkomstenbelasting. De waarde van de woning wordt dan tot je vermogen gerekend. Een eventuele hypotheekschuld op de woning verlaagt dat vermogen. Komt je totale vermogen boven het vrijgestelde bedrag dan zal je over het meerdere belasting moeten betalen (de zogenaamde vermogensrendementsheffing). De huurinkomsten die je ontvangt zijn niet belast. Maak dus vooraf goed de rekensom om te bepalen of verhuren eigenlijk wel loont.

Meer weten over het verhuren van je woning met een hypotheek?

Onze adviseurs vertellen je hier graag meer over. Maak eens een afspraak met één van onze adviseurs voor een onafhankelijk advies voor jouw situatie!