Tweede huis kopen, wat moet ik weten?

Wanneer je een tweede huis wilt kopen en ook een hypotheek voor je tweede huis wilt afsluiten, moet je rekening houden met een aantal zaken.

tweede woning hypotheek

Geen hypotheekrenteaftrek voor tweede woning

Voor een tweede hypotheek op een tweede huis is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Je ontvangt ook geen hypotheekrenteaftrek als je de financiering van deze woning via de hypotheek op je hoofdwoning laat lopen. Dit hypotheekdeel wordt als consumptieve lening beschouwd (Box 3) en de rente over dat deel van de lening is om die reden niet aftrekbaar. De eventuele huuropbrengsten daarentegen zijn niet belast.

Tweede hypotheek voor tweede huis

Wanneer je een hypotheek wilt nemen op een woning die niet dient als hoofdverblijf, zijn er geen hypotheekinstellingen die de aankoop volledig zullen willen financieren. Het is in bepaalde gevallen wel mogelijk een hypotheek op een tweede huis te krijgen, maar naast speciale eisen die aan de woning worden gesteld (het moet bijvoorbeeld van steen zijn gebouwd, op een fundering, en met pannen gedekt) moet je er rekening mee houden dat je ook zélf eigen middelen moet inbrengen.

Tweede woning voorwaarden

Er kunnen nog meer hypotheekvoorwaarden zijn voor een tweede woning. Veel voorkomende voorwaarden voor een hypotheek op een tweede huis zijn:

• Er worden bouwkundige eisen gesteld aan de woning;
• Verplichte inbreng van eigen middelen;
• Een opslag op de rente;
• Bepaalde beperkingen, zoals aan een uitdrukkelijk verbod op het verhuren van de woning.

Tweede huis kopen met overwaarde

Je kunt een tweede huis of vakantiewoning ook gedeeltelijk of volledig financieren met de overwaarde op je eerste woning. Je verhoogt dan je huidige hypotheek met het bedrag dat je hebt aan overwaarde. Vervolgens kun je dit extra geld gebruiken voor de aankoop van een tweede woning. Let op: je kunt niet zomaar met ieder bedrag je hypotheek verhogen, je moet de nieuwe maandlasten wel kunnen dragen op basis van je inkomen. Dit zal dan ook getoetst worden door de hypotheekverstrekker. 

Woning kopen voor de verhuur

Wil je een tweede huis kopen voor de verhuur? Ook daar zijn speciale mogelijkheden voor in de vorm van een zogenaamde verhuurhypotheek. De voorwaarden van een verhuurhypotheek zijn strenger dan voor een reguliere hypotheek. Zo mag je vaak niet de gehele koopsom financieren, maar tussen de 70 en 90 procent. Heb je interesse in een verhuurhypotheek, maak dan een vrijblijvende afspraak bij één van onze vestigingen voor meer informatie.

Tweede huis kopen in Nederland of het buitenland?

Een hypotheek afsluiten voor een tweede woning in Nederland is zeker mogelijk, maar dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Wanneer je een hypotheek wilt voor een tweede huis in het buitenland, is daar voor banken nog meer risico aan verbonden. Daarom stellen zij nog meer voorwaarden. Om die reden raden we je aan om altijd een ontbindende voorwaarde in het koopcontract op te nemen, voor het geval je de financiering toch niet rond krijgt. Laat je goed adviseren wanneer je in het buitenland een tweede huis wilt kopen.

Een recreatiewoning als hoofdverblijf

Wil je een recreatiewoning kopen en deze als hoofdverblijf gaan bewonen? Houd dan rekening met speciale regels en bepalingen. Een hypotheek afsluiten is namelijk minder eenvoudig dan bij een "normaal" woonhuis. Niet alle banken zijn bereid om een recreatiewoning te financieren, ook al wordt deze als hoofdverblijf gebruikt.

De mogelijkheden van de recreatiewoning permanent te bewonen én de aftrek van de hypotheekrente is niet altijd even vanzelfsprekend. Er zijn gemeenten die een zogenaamd gedoogbeleid voeren en het toelaten dat recreatiewoningen permanent worden bewoond. Andere gemeenten weigeren een dergelijke toestemming. Een door de eigenaar permanent bewoond vakantiehuis kan, op basis van feitelijke omstandigheden als een 'eigen woning' in fiscale zin worden aangemerkt. Als dit het geval is, valt de woning in Box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning). Als de hypotheek op recreatiewoning voldoet aan de voorwaarden van een "eigen woning schuld" (starters mogen bijvoorbeeld alleen een annuïteiten- of lineaire hypotheek afsluiten) dan is de hypotheekrente aftrekbaar.

Tweede hypotheek berekenen?

Maak een afspraak bij De Hypotheker. Onze hypotheekadviseur vertelt je meer over de financiering van een tweede huis en hoeveel hypotheek je hiervoor kun krijgen.

  • We vertellen alles wat je moet weten als je een tweede huis wilt kopen
  • We kunnen de maximale hypotheek voor je tweede huis berekenen
  • We zoeken uit óf en hoe je een tweede woning kunt financieren
  • We adviseren je over hypotheken en risico’s

Het eerste gesprek is voor onze rekening.

Afspraak maken

 

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk