Tweede woning kopen, wat moet ik weten?

Wanneer je een hypotheek voor een tweede woning wil afsluiten, moet je rekening houden met een aantal zaken.

Geen hypotheekrenteaftrek voor 2e woning

Voor een tweede woning is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Ook niet als je de financiering van deze woning via de hypotheek op je hoofdwoning laat lopen. Dit hypotheekdeel wordt als consumptieve lening beschouwd (Box 3) en de rente over dat deel van de lening is om die reden niet aftrekbaar. De eventuele huuropbrengsten daarentegen zijn niet belast.

Financiering van een 2e woning

Wanneer je een hypotheek wilt nemen op een woning die niet dient als hoofdverblijf zijn er geen hypotheekinstellingen die de aankoop volledig zullen willen financieren. Het is in bepaalde gevallen wel mogelijk een hypotheek op een tweede woning te krijgen, maar naast speciale eisen die aan de woning worden gesteld (het moet bijvoorbeeld van steen zijn gebouwd, op een fundering, en met pannen gedekt) moet je er rekening mee houden dat je ook zélf eigen middelen moet inbrengen. Soms geldt er ook nog een opslag op de rente. Daarnaast kan de geldverstrekker bepaalde beperkingen opleggen. Denk bijvoorbeeld aan een uitdrukkelijk verbod op het verhuren van de woning.

Een recreatiewoning als hoofdverblijf

Wil je een recreatiewoning kopen en deze als hoofdverblijf gaan bewonen? Houd dan rekening met speciale regels en bepalingen. Een hypotheek afsluiten is namelijk minder eenvoudig dan bij een "normaal" woonhuis. Niet alle banken zijn bereid om een recreatiewoning te financieren, ook al wordt deze als hoofdverblijf gebruikt.

De mogelijkheden van de recreatiewoning permanent te bewonen én de aftrek van de hypotheekrente is niet altijd even vanzelfsprekend. Er zijn gemeenten die een zogenaamd gedoogbeleid voeren en het toelaten dat recreatiewoningen permanent worden bewoond. Andere gemeenten weigeren een dergelijke toestemming. Een door de eigenaar permanent bewoond vakantiehuis kan, op basis van feitelijke omstandigheden als een 'eigen woning' in fiscale zin worden aangemerkt. Als dit het geval is, valt de woning in Box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning). Als de hypotheek op recreatiewoning voldoet aan de voorwaarden van een "eigen woning schuld" (starters mogen bijvoorbeeld alleen een annuïteiten- of lineaire hypotheek afsluiten) dan is de hypotheekrente aftrekbaar.

Tweede woning kopen?

Maak een afspraak bij De Hypotheker. Onze hypotheekadviseur vertelt je meer over de financiering van een tweede huis.

  • We vertellen alles wat je moet weten als je een tweede woning wilt kopen
  • We zoeken uit óf en hoe je een tweede woning kunt financieren
  • We adviseren je over hypotheken en risico’s

Het eerste gesprek is voor onze rekening.

Afspraak maken arrow_forward