Verhuurhypotheek

Wat is een hypotheek voor de verhuur?

Met een verhuurhypotheek kun je een woning financieren die je wilt gaan verhuren. Bijvoorbeeld als je een nieuwe woning hebt gekocht, maar je huidige woning wilt aanhouden om te verhuren. Je kunt ook een tweede woning aankopen specifiek voor de verhuur. Dat kan met deze hypotheekvorm.

Een verhuurhypotheek is iets anders dan een beleggingshypotheek, waarbij je via beleggingen vermogen opbouwt om je hypotheek af te lossen. Een verhuurhypotheek is een hypotheek voor een beleggingsobject. Je haalt inkomsten uit de verhuurde woning en hoopt op een waardestijging van het vastgoed.

Verhuurhypotheek vergelijken bij De Hypotheker

Via De Hypotheker kun je een verhuurhypotheek afsluiten van verschillende aanbieders, zoals:

Nationale Nederlanden verhuurhypotheek
Je kunt bij Nationale Nederlanden maximaal 70% van de marktwaarde van de woning in verhuurde staat lenen. Hierbij geldt per woning een minimale lening van € 50.000,- tot maximaal € 500.000,-.

• Woonfonds verhuurhypotheek
Woonfonds kijkt niet alleen naar je eigen inkomen, maar ook naar de (toekomstige) huurinkomsten. Loop het huurcontract al langer dan een jaar? Dan nemen zij 80% van de huurinkomsten mee en anders 50%.

• ABN AMRO verhuurhypotheek
Bij ABN AMRO kun je tot 70% van de marktwaarde financieren. Je kunt een bedrag lenen van € 75.000 t/m € 1.000.000. Bovendien kun je kosteloos aflossen bij verkoop.

• NIBC Investeringshypotheek
Bij NIBC Direct kun je tot 75% van de woningwaarde in verhuurde staat financieren. De lening is minimaal € 70.000 en maximaal € 500.000.


Verhuurhypotheek rente

Net als bij andere hypotheekvormen, is ook de rente van verhuurhypotheken de afgelopen jaren flink gedaald. Wel betaal je een woning die je verhuurt meer hypotheekrente dan voor een woning waar je zelf in woont, vanwege het hogere risico dat de hypotheekverstrekker heeft bij een verhuurd pand.

In plaats van rentevoordelen biedt een verhuurhypotheek voordelige voorwaarden. Meestal mag je 50% van de woningfinanciering realiseren via een aflossingsvrije hypotheek. Dat zorgt voor relatief lage maandlasten.

Hoeveel moet je zelf inleggen?

Bij de meeste hypotheekverstrekkers kun je maximaal 80% van de marktwaarde lenen die het pand in verhuurde staat heeft. Soms is dat 70% of 90%. Je zult dus altijd zelf een bedrag moeten inleggen. Hoe meer geld je inlegt, des te minder hoef je te lenen. Dus zijn je kosten lager en hou je meer rendement over van de huurinkomsten.

De risico's van een verhuurhypotheek

Het grootste risico bij een verhuurhypotheek is dat je huurinkomsten wegvallen, terwijl je wel de maandlasten van de hypotheek moet betalen. Om die reden kijken hypotheekverstrekkers ook altijd naar de businesscase die je op verhuurgebied aanlevert. Je eigen persoonlijke situatie is minder van belang bij deze hypotheekvorm.

Komt er naar verwachting genoeg geld binnen door de verhuur om de hypotheek te kunnen betalen? Dat is de grote vraag voor de hypotheekverstrekker. Vallen je huurinkomsten weg, dan zul je uit eigen zak de maandlasten moeten betalen.

Daarnaast loop je het risico dat het pand minder waard wordt en je met een restschuld komt te zitten. Tot slot kan ook de rente stijgen, waardoor je hogere maandlasten krijgt.

Beleg je professioneel in vastgoed of privé?

De meeste hypotheekverstrekkers voor particulieren vinden het geen probleem om je een verhuurhypotheek te verstrekken wanneer je hooguit vijf panden bezit. Worden het er meer, dan moet je financiering van de zakelijke markt komen. Sommige banken hanteren als stelregel dat je niet meer dan een bepaald bedrag aan huurinkomsten per jaar mag hebben om nog als particulier te worden gezien.

Bij De Hypotheker adviseren wij uitsluitend consumenten die één of enkele panden willen kopen voor de verhuur. Bijvoorbeeld om een studerend kind te helpen aan woonruimte. Professionele beleggers kunnen hun woningen niet via De Hypotheker financieren.

Verhuurhypotheek berekenen is maatwerk

We begrijpen dat je graag je maximale verhuurhypotheek wil berekenen. Dat kan alleen niet online, want we hebben het hier echt over maatwerk. Daarom vragen we je om langs te komen bij één van onze vestigingen. Daar bekijken we samen jouw unieke situatie en kunnen we een berekening maken.

Hypotheek omzetten of verhuurhypotheek aanvragen?

Wil je je hypotheek oversluiten naar een verhuurhypotheek of wil je een nieuwe hypotheek aanvragen? De Hypotheker denkt met je mee en helpt je om je hypotheek te laten aansluiten op je huidige situatie. Dit kunnen we voor je doen:

• We vragen offertes aan, beantwoorden vragen van geldverstrekkers en verzekeraars voor je en zorgen dat alles op tijd wordt geregeld.
• We helpen je met het regelen van de taxatie door een makelaar en het passeren van de hypotheek bij de notaris.
• Je hebt bij De Hypotheker de keus uit bijna alle hypotheekverstrekkers en verzekeraars.

Zo kun je met zekerheid kiezen voor het scherpste aanbod dat precies bij jouw situatie past. Maak vandaag nog een afspraak.

Afspraak maken arrow_forward