Recreatiewoning kopen en een hypotheek

Het komt steeds vaker voor dat mensen een bestaande recreatiewoning als hoofdverblijf willen gebruiken. Anderen willen een vakantiehuis gaan kopen als tweede woning. Bij het financieren van zo'n woning moet je met verschillende aspecten rekening houden.

Financiering recreatiewoning: geen hypotheekrenteaftrek

Voor een recreatiewoning is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Ook niet als je de financiering van dit huis via de hypotheek op je hoofdwoning laat lopen. Dit hypotheekdeel wordt namelijk als een consumptieve lening beschouwd en de rente over dat deel van de lening is om die reden niet aftrekbaar. De eventuele huuropbrengsten die je genereert met je vakantiewoning zijn daarentegen niet belast.

Geen volledige financiering bij recreatiewoning

Er zijn maar weinig hypotheekverstrekkers die een recreatiewoning volledig willen financieren. Over het algemeen zijn recreatiewoningen minder courant dan "gewone" woningen. Ook het beleid ten aanzien van recreatiewoningen van de betreffende gemeente speelt een rol. Heeft de gemeente niet schriftelijk bevestigd dat de recreatiewoning permanent mag worden bewoond? Dan wordt financiering van de woning moeilijk.

Voorwaarden hypotheek recreatiewoning

Op het moment dat je een vakantiehuis of recreatiewoning wilt financieren, moet je met verschillende zaken rekening houden. Er gelden namelijk andere voorwaarden dan wanneer je een hypotheek wilt afsluiten voor je reguliere woonhuis.

• Je hebt eigen geld nodig om het vakantiehuis te kunnen kopen, want er zijn maar een paar hypotheekverstrekkers die je (een deel van) het geld willen lenen.
• De woning zelf moet ook aan een aantal voorwaarden voldoen. Het vakantiehuis moet bijvoorbeeld van steen zijn gebouwd, op een fundering staan, aangesloten zijn op water en elektriciteit en met pannen zijn gedekt.
• Er wordt door de hypotheekverstrekker beoordeeld of je de hypotheek wel kunt betalen. Je dient dus ook je inkomsten, verplichtingen en/of schulden door te geven.
• De kans is groot dat je een onderpand voor de hypotheek op je recreatiewoning nodig hebt. Zoals het vakantiehuis zelf, je reguliere koopwoning of een combinatie van beide.
• Soms geldt er ook nog een opslag op de hypotheekrente bij een recreatiewoning.
• De hypotheekverstrekker kan je ook nog bepaalde beperkingen opleggen. Bijvoorbeeld een uitdrukkelijk verbod op de verhuur van de vakantiewoning.


Hypotheek recreatiewoning: permanente bewoning

De termen vakantiewoning, recreatiewoning en vakantiehuis zeggen het eigenlijk al: dit soort woningen zijn meestal niet toegestaan voor permanente bewoning. Maar in heel uitzonderlijke gevallen mag dit toch wel. Waardoor de mogelijkheid voor het afsluiten van een hypotheek voor een recreatiewoning toch een stapje dichterbij komt. De recreatiewoning moet dan wel je hoofdverblijf zijn. Je kunt dan eventueel ook weer gewoon recht hebben op hypotheekrenteaftrek.


Welke banken geven wél hypotheek voor een recreatiewoning?

Er zijn een aantal banken die onder voorwaarden wel (een deel van) een vakantiehuis willen financieren. Hieronder hebben we een aantal bekendere banken die dit doen, inclusief de voorwaarden, voor je uitgelicht.

Hypotheek recreatiewoning ING
Bij de ING heb je de mogelijkheid om een tweede woning of recreatiewoning te financieren. Daarbij zijn wel speciale voorwaarden van toepassing. Zo is bij de financiering van een vakantiewoning de maximaal toegestane hypotheek 70% van de marktwaarde van de woning en geldt er ook een verplichte annuïtaire of lineaire aflossing.

Hypotheek recreatiewoning Rabobank
Ook bij de Rabobank is het mogelijk om een hypotheek voor een vakantiewoning of chalet te krijgen, tot 65 procent van de marktwaarde van de woning. Een aflossingsvrije hypotheek is niet mogelijk.

Hypotheek recreatiewoning BLG Wonen
Bij BLG Wonen kun je een recreatiehypotheek aanvragen tot 70 procent van de marktwaarde. De hypotheek moet annuïtair of lineair zijn.


Vakantiewoning financieren met overwaarde

Misschien dat je ook je recreatiewoning kunt financieren met de overwaarde van je eerste woning. Heel eenvoudig is dat overigens niet, maar er zijn wel wat mogelijkheden. De simpelste manier om je overwaarde op te nemen, is je woonhuis verkopen en te verhuizen naar een huurwoning. Die stap moet je natuurlijk wel wíllen maken. Een andere manier om te profiteren van je overwaarde is een tweede hypotheek afsluiten.


Vrijblijvende afspraak hypotheek recreatiewoning

Wil je meer weten over het kopen van een recreatiewoning en de mogelijkheden van financiering? Maak een afspraak bij De Hypotheker. Onze hypotheekadviseur vertelt je graag meer over alle mogelijkheden en de voorwaarden. Het eerste gesprek is vrijblijvend en voor onze rekening.

 

Afspraak maken arrow_forward