Recreatiewoning kopen en een hypotheek

Het komt steeds vaker voor dat mensen een recreatiewoning als hoofdverblijf willen gebruiken. Anderen willen een recreatiewoning kopen als tweede woning. Bij het financieren van zo'n woning moet je met verschillende aspecten rekening houden.

Geen hypotheekrenteaftrek

Voor een recreatiewoning is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Ook niet als je de financiering van dit huis via de hypotheek op je hoofdwoning laat lopen. Dit hypotheekdeel wordt als consumptieve lening beschouwd en de rente over dat deel van de lening is om die reden niet aftrekbaar. De eventuele huuropbrengsten daarentegen zijn niet belast.

Geen volledige financiering bij recreatiewoning

Er zijn maar weinig hypotheekverstrekkers die een recreatiewoning volledig willen financieren. Over het algemeen zijn recreatiewoningen minder courant dan "gewone" woningen.

Ook het beleid ten aanzien van recreatiewoningen van de betreffende gemeente speelt een rol. Heeft de gemeente niet schriftelijk bevestigd dat de recreatiewoning permanent mag worden bewoond, dan wordt financiering van de woning moeilijk.

Eigen geld inbrengen bij recreatiewoning

In de praktijk komt het er op neer dat je een groot deel van de woning met eigen geld moet financieren. En dat je maar kunt kiezen uit enkele hypotheekverstrekkers, met alle beperkingen die daarbij horen. Het vakantiehuis moet bijvoorbeeld van steen zijn gebouwd, op een fundering, en met pannen gedekt.

Soms geldt er ook nog een opslag op de hypotheekrente. Daarnaast kan de hypotheekverstrekker bepaalde beperkingen opleggen. Zo kan er een uitdrukkelijk verbod op het verhuren van de recreatiewoning van toepassing.

Maak een vrijblijvende afspraak

Wil je meer weten over het kopen van een recreatiewoning? Maak een afspraak bij De Hypotheker. Onze hypotheekadviseur vertelt je meer over de mogelijkheden en de voorwaarden. Het eerste gesprek is vrijblijvend en kosteloos.

Afspraak maken arrow_forward