10-10-2019

Groeiend aanbod koopwoningen van korte duur

Waar er in het vorige kwartaal van 2019 nog sprake was van een stijging in het aanbod van koopwoning, is dit in het derde kwartaal alweer voorbij. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Het huidige aanbod is zelfs met 5 procent geslonken. Totaal kwamen er de afgelopen maanden ruim 38.000 bestaande woningen op de markt, wat betekent dat het aanbod op het laagste niveau zit sinds het jaar 2000.

Stijgende huizenprijzen, dalend aanbod

De gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning is gestegen naar € 313.000, dat is 7,2 procent meer ten opzichte van vorig jaar. Hoewel deze prijsstijging minder sterk dan in de vorige drie kwartalen, vreest de NVM toch voor een sterkere stijging van de huizenprijzen op korte termijn. Dit is te wijten aan het slinkende aantal aangeboden koopwoningen. 

Ook bij nieuwbouwwoningen zien we een prijsstijging van maar liefst 14 procent, terwijl er de afgelopen drie maanden net zoveel woningen bij kwamen als in eerdere kwartalen. Door de hoge gemiddelde prijs van € 391.000 euro blijft echter veel van de opgeleverde nieuwbouwwoningen onverkocht.

Starters 

De prijsstijging raakt vooral starters op de woningmarkt. Gaby Balkema (NVM) geeft aan dat voor een gemiddelde woning tegenwoordig een bovengemiddeld salaris nodig hebt. Daarnaast is het aanbod van woningen in de prijsklasse tot € 250.000 erg krap. En dit is nu juist de categorie die nog enigszins betaalbaar is voor deze doelgroep.

Om starters iets tegemoet te komen, wordt het vanaf volgend jaar goedkoper om een woning met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te kopen. De eenmalige NHG-premie zal dan verlaagd worden van 0,9 naar 0,7 procent van de koopsom, wat al gauw honderden euro's kan schelen.