10-1-2019

Huiseigenaren willen wel verduurzamen, maar weten niet hoe

Ruim zes op de tien woningeigenaren vindt het verduurzamen van hun eigen woning belangrijk. Het ontbreekt woningbezitters echter aan kennis over de mogelijkheden om de verduurzaming van hun woning te financieren. 

Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheker onder ruim 1.000 huiseigenaren. Ruim driekwart van de ondervraagden vindt het (zeer) belangrijk om verantwoord om te gaan met het milieu. Twee derde van hen zou dan ook bij het oriënteren op een nieuwe woning, nu of in de toekomst, letten op de (potentiële) duurzaamheid van een huis.

Obstakels

Toch blijken de woningbezitters terughoudend te zijn in het verduurzamen van hun eigen woning. De belangrijkste reden hiervoor is geld: bijna negen op de tien woningbezitters vindt het belangrijk dat de kosten voor het verduurzamen van de woning op termijn worden terugverdiend. Bijna de helft van de ondervraagden noemt het ontbreken van financiële middelen als obstakel voor het verduurzamen van de woning. 

Informatievoorziening

Het gebrek aan de juiste informatie en kennis over financieringsmogelijkheden is dus een struikelblok. "Momenteel worden er al best veel oplossingen aangeboden om bestaande woningen te verduurzamen", vertelt Twan Cats, commercieel directeur van De Hypotheker. "Zo is er bijvoorbeeld de energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds en de Duurzaamheidslening die vanuit diverse gemeenten wordt aangeboden." 

Veel woningbezitters zijn echter niet van op de hoogte van deze regelingen. "Er ligt een belangrijke taak bij de overheid, geldverstrekkers en adviseurs om de woningbezitter te informeren over de mogelijkheden om het verduurzamen van hun huis te realiseren. Met elkaar kunnen wij de consument bereiken en hen handvatten bieden die nodig zijn om een eerste stap te zetten in verduurzaming", aldus Cats.

Bekijk de infographic over dit onderzoek.

Direct aan de slag met het verduurzamen van jouw woning? Lees onze tips.