8-10-2019

Steeds minder woningen beschikbaar in middelgrote steden

Niet alleen in de grote steden in de Randstad heerst momenteel een krapte op de huizenmarkt. Ook in middelgrote steden, zoals Haarlem, Zwolle en Eindhoven, neemt het aanbod betaalbare woningen af.

Dat blijkt uit onze Hypotheek Index over het derde kwartaal van 2019. Landelijk gezien steeg het aantal afgesloten hypotheken in vergelijking met het derde kwartaal van 2018 met ongeveer tien procent, terwijl er in veel middelgrote steden juist sprake is van een daling.


Tekort aan woningen

Zo was er in Haarlem sprake van een daling van maar liefst 31 procent ten opzichte van vorig jaar. Ook in Eindhoven (21 procent), Zwolle (23 procent) en Leeuwarden (23 procent) daalde het aantal afgesloten hypotheken. De oorzaak van deze dalingen ligt grotendeels bij het tekort aan beschikbare woningen.

Nieuwbouwwoningen zouden het tekort moeten oplossen, maar die zijn vaak te duur; de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning ligt inmiddels op € 387.000. Ook worden er te weinig woningen bijgebouwd en het recente stikstofbesluit zal deze bouw nog meer belemmeren. 


Hypotheek Index

Ieder kwartaal brengt De Hypotheker de Hypotheek Index uit, een onderzoek waarin wij de huizenmarkt van het afgelopen kwartaal analyseren. Lees meer over de Hypotheek Index over het 3e kwartaal van 2019 of bekijk de infographic.