Actueel Nieuws

3 redenen waarom de huizenprijzen blijven stijgen ondanks de crisis

We zitten inmiddels al enige tijd in een economische crisis, de coronacrisis. In tegenstelling tot de vorige economische crisis in 2008, trekt de huizenmarkt zich echter niets van deze crisis aan. De huizenprijzen blijven maar stijgen. Hoe kan dat? Wij geven je de drie belangrijkste redenen.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 05/11/2020
Rentestijging

Tijdens de huidige coronacrisis zijn er drie dingen anders dan tijdens de kredietcrisis van 2008.

1. Het aanbod

Tijdens deze crisis is er sprake van krapte op de woningmarkt. Tijdens de vorige crisis stonden er drie tot vier keer meer huizen te koop dan nu het geval is. Toen kon men gemiddeld kiezen uit negen woningen in 2008 en later in de crisis zelfs uit zeventien woningen. Op dit moment kan de gemiddelde huizenkoper slechts kiezen uit twee woningen. Deze krapte maakt dat de huizen die wél te koop staan gewilder en daardoor duurder zijn.

2. Lage hypotheekrente

De hypotheekrente is al lange tijd historisch laag. Op dit moment betaal je voor een hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar tussen de 1,5 en 2 procent rente. In 2008 was dat nog 5,5 procent. De extreem lage rente waar op dit moment sprake van is, is gunstig voor huizenkopers. Ze zijn minder geld kwijt aan rente en kunnen daardoor vaak een hogere hypotheek krijgen. Een huis kopen is daardoor aantrekkelijker. 


3. Niet alle sectoren zijn geraakt

Tijdens de coronacrisis worden vooralsnog alleen specifieke sectoren hard geraakt, zoals de horeca-, cultuur- en de sport & recreatiesector. De crisis in 2008 raakte zo ongeveer alle sectoren, van banken en verzekeraars tot de bouwsector. Hierdoor zag je op veel grotere schaal dat mensen de hand op de knip hielden.

Omdat de crisis nog niet voorbij is, is het lastig om te zeggen of de huizenmarkt uiteindelijk wel gaat reageren en huizenprijzen zullen gaan dalen. Hoe langer de crisis aanhoudt, hoe groter die kans is. Maar tot die tijd blijven de huizenprijzen gewoon door stijgen.