Actueel Nieuws

Gemiddelde huizenprijs gestegen tot 308.000 euro

De gemiddelde verkoopprijs van Nederlandse woningen is in 2019 toegenomen tot 308.000 euro. De onderlinge verschillen tussen gemeenten zijn erg groot.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 14-2-2020

Dat blijkt uit onderzoek van het CBS en het Kadaster. De huizenprijzen zijn op dit moment hoger dan ooit. Het is de eerste keer sinds het begin van de meting in 1995 dat de gemiddelde huizenprijs boven de drie ton ligt. 


Duurste en goedkoopste gemeenten

De duurste woningen staan in Bloemendaal. Daar werden woningen gemiddeld voor € 832.000 verkocht. Bloemendaal is tevens de enige gemeente waar de gemiddelde woningprijs boven de acht ton ligt. In acht Nederlandse gemeenten betaal je gemiddeld meer dan een half miljoen voor een woning: Bloemendaal, Blaricum, Laren, Wassenaar, Rozendaal, Heemstede, Amstelveen en Gooise Meren.

In Delfzijl leverden woningen het minste op: gemiddeld € 155.000. Delfzijl is hiermee één van de veertien gemeenten met een gemiddelde verkoopprijs van onder de twee ton. Onder deze gemeenten vallen ook o.a. Den Helder, Kerkrade, Stadskanaal en Heerlen.


Provinciale verschillen

Als je op provincieniveau kijkt, is Noord-Holland de duurste provincie. Acht van de tien duurste gemeenten liggen in deze provincie. Amsterdam valt net buiten de top tien met een gemiddelde verkoopprijs van € 485.000. Groningen is de goedkoopste provincie: zes van de tien gemeenten met de laagste gemiddelde verkoopprijs liggen hier.

In onderstaande afbeelding is goed te zien dat de duurste woningen vooral in het Westen liggen en de goedkoopste vooral in het Noorden.Bekijk de ontwikkeling van de huizenprijzen of de gemiddelde huizenprijs per m2.