Actueel Nieuws

Hypotheekrente blijft voorlopig stijgen

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 7-5-2020
hypotheekrente verwachting - stijgende lijn rente vergrootglas
Sinds het begin van de coronacrisis begon de hypotheekrente licht te stijgen. Het einde van die stijging is voorlopig nog niet in zicht, verwachten onze rente-experts.

Het gemiddelde rentepercentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van 30 jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) steeg in het tweede kwartaal van 2020 licht: van 1,87 procent op 13 maart - de week toen de eerste maatregelen tegen het virus werden afgekondigd - naar 1,98 procent begin mei.

Het gemiddelde rentepercentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van 20 jaar (zonder NHG) steeg het hardst: van gemiddeld 1,97 naar 2,20 procent. 


Grote kredietrisico's

Hoewel er nog sprake is van een relatief kleine stijging verwachten we dat het einde van deze renteverhogingen nog niet in zicht is, omdat de coronacrisis grote kredietrisico's met zich mee brengt. Banken vragen daarom een hogere rente.

Nationale overheden en centrale banken hebben een omvangrijk pakket aan noodmaatregelen aangekondigd om het vertrouwen te herstellen. De Europese Centrale Bank (ECB) zet haar programma voor het opkopen van obligaties ter waarde van 750 miljard euro in elk geval tot het einde van dit jaar voort.

Lees ons hele persbericht.

Lees de verwachtingen van onze drie rente-experts in onze rentebarometer.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, die eens in de twee weken verstuurd wordt.