04-08-2020

Renteverwachtingen van onze expert Rachelle Rijk

Rachelle Rijk | Treasurer en CFO | Obvion

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachtingen voor de kortlopende rente  

De korte rente is in de afgelopen periode vrijwel gelijk gebleven. Zoals verwacht heeft de Europese Centrale Bank (ECB) op 16 juli de beleidsrente gelijk gehouden. Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft de ECB zich met name gericht op de lange kant van de curve, onder andere door obligaties aan te kopen.

De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft in het begin van de huidige pandemie wél de beleidsrente stevig verlaagd. Sindsdien heeft de Fed de beleidsrente op hetzelfde niveau gehouden. Fed-voorzitter Powell gaf eerder al aan dat de centrale bank nog over voldoende middelen beschikt om de economie te ondersteunen. Tijdens de meest recente vergadering op 29 juli benadrukte Powell daarbij dat er nog niet eens gedacht wordt aan het verhogen van de rente. De nadruk ligt voorlopig op het ondersteunen van de economie.

Per saldo verwachten wij een gelijkblijvend niveau van de korte hypotheekrente in de komende periode.

Verwachtingen voor de langlopende rente

De lange kapitaalmarktrentes zijn in de afgelopen periode gedaald. Het wereldwijde aantal nieuwe besmettingen met COVID-19 blijft voorlopig oplopen. Daarnaast is ook de economische impact duidelijk zichtbaar. Zo kromp de Amerikaanse economie met 32,9% op kwartaalbasis. De eurozone liet op kwartaalbasis een economische krimp van 12,1% zien. Beiden getallen duiden op een historisch dieptepunt.

Ondertussen zijn er wereldwijd een kleine 200 vaccins in ontwikkeling. Hiervan wordt een klein veertigtal vaccins reeds getest op mensen. De meeste hiervan zitten in de eerste of tweede fase van het onderzoek. Slechts enkelen zijn reeds aan de derde fase begonnen. Na afronding van deze derde en laatste fase kan besloten worden of het vaccin op de markt gebracht kan worden. Als een succesvol vaccin gevonden wordt, kan dit zorgen voor een opwaartse druk op de rente. Desalniettemin zal herstel nog lang duren, ook als er een werkend vaccin wordt gevonden. Een zogenaamd V-vormig herstel – waarbij de economie snel en duurzaam herstelt naar het oude niveau – lijkt steeds minder waarschijnlijk. Zo neemt de werkloosheid in zowel de eurozone als de Verenigde Staten bijvoorbeeld toe, waardoor de bestedingen naar alle waarschijnlijkheid ook op de langere termijn af zullen nemen.

Per saldo verwachten wij een gelijkblijvend tot licht dalend niveau van de lange hypotheekrente in de komende periode.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Philip Bokeloh en Dimitry Fleming.

Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 

Aanmelden arrow_forward