26-05-2020

Renteverwachtingen van onze expert Rachelle Rijk

Rachelle Rijk | Treasurer en CFO | Obvion

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachtingen voor de kortlopende rente  

De korte rente is in de afgelopen periode gedaald. In maart besloot de Amerikaanse centrale bank (Fed) de beleidsrente stevig te verlagen, om het negatieve economische effect van COVID-19 op te vangen. De Europese Centrale Bank (ECB) daarentegen besloot om de – reeds lage - beleidsrente gelijk te houden.

Momenteel lijken beide centrale banken zich meer te richten op de lange kant van de rentecurve, onder andere door obligaties aan te kopen. Fed-voorzitter Powell gaf hierbij aan dat de centrale bank nog over voldoende middelen beschikt om de economie te ondersteunen. De volgende ECB- en Fed-vergaderingen vinden plaats op respectievelijk 4 en 10 juni. In het algemeen worden hierbij geen renteverlagingen verwacht, ondanks de huidige lage inflatie.

Per saldo verwachten wij een gelijkblijvend niveau van de korte hypotheekrente in de komende periode.

Verwachtingen voor de langlopende rente

De lange kapitaalmarktrentes zijn in de afgelopen periode gedaald. Als gevolg van de COVID-19 crisis is het werkloosheidspercentage in de Verenigde Staten (VS) in april gestegen naar een kleine 15%. Het aantal nieuwe werkloosheidsaanvragen is inmiddels afgenomen. Desalniettemin wordt er met ruim twee miljoen deze week alsnog een hoog aantal nieuwe aanvragen verwacht. Volgens een economisch adviseur van Trump kan de werkloosheid in de komende maanden oplopen tot ca. 25%.

De spanningen tussen de VS en China zijn in de afgelopen periode wederom opgelopen. De VS legden sancties op tegen ruim dertig Chinese entiteiten, vanwege banden met het Chinese leger of door betrokkenheid bij het schenden van mensenrechten in de Chinese provincie Xinjiang. De sancties zorgen ervoor dat deze bedrijven uitgesloten worden van bepaalde technologie. Mochten de spanningen tussen de twee landen verder oplopen kan dit zorgen voor een neerwaartse druk op de rente.

Samen met Oostenrijk, Zweden en Denemarken heeft Nederland het plan van Macron en Merkel voor een coronaherstelfonds van 500 miljard euro afgewezen. Hiermee lijkt een akkoord over een dergelijk plan tijdens de Europese Unie-top in juni niet mogelijk. De vier landen zijn tegen het uitgeven van instrumenten die resulteren in een gezamenlijke schuld.

De ontwikkeling van de lange rente zal in de komende periode met name afhangen van nieuwe berichten over het virus, zoals de ontwikkelingen rondom een eventueel vaccin, maar ook de effecten van de huidige versoepelende maatregelen en het verder opengaan van de economie.

Per saldo verwachten wij een gelijkblijvend niveau van de lange hypotheekrente in de komende periode.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Philip Bokeloh en Dimitry Fleming.

Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 

Aanmelden arrow_forward