Actueel Nieuws

Huis te koop? Zes tips voor een goede online presentatie

Hoe je je huis presenteert op verkoopsites zoals Funda en Jaap, heeft een groot effect op het aantal bezichtigingen. Met deze zes tips zorg jij voor een perfecte online presentatie van jouw te koop staande woning.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 01/04/2021
Huis Fotograferen

Hoewel de huizenmarkt overspannen is en huizen steeds korter te koop staan, is het nog steeds de moeite waard om goede foto's te (laten) maken van je woning. Volgens AD.nl loop je met een slechte online presentatie zo dertig tot veertig bezichtigingen mis en kun je dus veel geld laten liggen. Met de volgende tips van twee fotografen zorg je voor een optimale presentatie.

1. Maak foto's bij zonnig weer

Door zonlicht komt een woning beter uit de verf. Op een regenachtige dag worden foto's al snel somber. Op een zonnige dag kun je ook fotograferen met de lichten uit, dat ziet er frisser uit. 

2. Ruim de prulletjes op

In veel interieurs zijn een hoop 'prulletjes' te vinden: fotolijstjes, boeddhahoofden, koelkastmagneten, enzovoort. Volgens de fotografen geldt wat dit betreft 'less is more'. Zo krijg je een rustig beeld en oogt het huis minder rommelig. Je kunt wel strategisch wat dingen plaatsen, zoals een mooie bos bloemen op tafel of een boek op de salontafel. 

3. Maak goed schoon

Op foto's zijn strepen op de ramen of vlekken op rvs-apparatuur duidelijk zichtbaar. Dit geeft een slordig beeld. Zorg dus dat je je huis goed gepoetst hebt voordat er foto's worden gemaakt!

4. Maak gebruik van authentieke details

Heeft jouw woning authentieke details, zoals glas in lood ramen, een mooie trapleuning of ensuite deuren? Zoom daar op in. Dit soort details geven een woning sfeer en karakter en zullen daarmee een goede indruk maken op potentiële kopers.

5. Lege woning? Laat wat meubels staan

Soms staat een woning al leeg wanneer hij verkocht moet worden. Bijvoorbeeld wanneer de eigenaar naar een verpleeghuis is gegaan. Zorg, wanneer dat mogelijk is, dat er toch wat meubels blijven staan. Een kale ruimte is lastiger op de foto te zetten omdat de diepte ontbreekt. Een 'artist impression', waarbij er digitaal meubels aan de ruimte worden toegevoegd, is ook een mogelijkheid.

6. Laat een video maken

Je ziet het steeds vaker voorbij komen op Funda en andere sites: een videopresentatie van een woning. Met een video kun je hoeken meepakken die je niet makkelijk op een foto vastlegt en het geeft een levendiger beeld van het huis. Ook worden woningen met video's hoger geplaatst op Funda. Voor een goede sfeer kun je achtergrondmuziek toevoegen. Houd het wel behapbaar: laat de video niet langer dan 2 minuten duren.