12-10-2021

Renteverwachtingen van onze expert Rachelle Rijk

Rachelle Rijk | Treasurer en CFO | Obvion Rachelle Rijk is sinds 2019 Chief Financial Officer (CFO) bij Obvion Hypotheken. Zij is al twaalf jaar werkzaam bij Obvion, als funding & risk manager en later als Manager Treasury.

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachtingen voor de kortlopende rente  

De korte rente is in de afgelopen periode vrijwel gelijk gebleven. In het begin van de coronapandemie in maart 2020 verlaagde de Amerikaanse centrale bank (Fed) de beleidsrente fors om de negatieve economische gevolgen van het coronavirus tegen te gaan. Later richtte het zich met name op de langere kant van de curve, onder andere door obligaties aan te kopen. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de – reeds lage – beleidsrente gedurende de gehele coronacrisis gelijk gehouden. Ook zij richtte zich middels aankoopprogramma’s met name op de langere kant van de curve. Zowel de ECB als de Fed hield de beleidsrente in september zoals verwacht gelijk.

Per saldo verwachten wij een gelijkblijvend niveau van de korte hypotheekrente in de komende periode.

Verwachtingen voor de langlopende rente

De lange kapitaalmarktrentes zijn in de afgelopen periode fors gestegen, onder andere als gevolg van gestegen energieprijzen. Deze stijging is het met name het gevolg van een lagere gasproductie in de Verenigde Staten en lage gasvoorraden in Europa en Azië. Een koude winter zou kunnen zorgen voor een forse toename van de energiekosten, wat kan leiden tot hogere inflatie en lagere groei.

De ECB gaf op 8 september aan de monetaire steun licht te verlagen. Volgens ECB-voorzitter Lagarde is dit echter nog niet de eerste stap naar een continue afbouw. De Fed spreekt wél al openlijk over het afbouwen van monetaire steun. Dit leidde in de afgelopen periode tot een stijging van de Amerikaanse rente. In Europa werd deze stijging (deels) gevolgd.

Inflatie mét groei vindt doorgaans plaats als gevolg van de zogenaamde loon-prijsspiraal, waarbij loon- en prijsstijgingen elkaar opdrijven. In dat geval ontstaat er een opwaartse druk op de rente. In een ongunstig geval stijgen de prijzen zonder dat dit gepaard gaat met loonstijgingen. Dan is er mogelijk sprake van inflatie zonder economische groei (stagflatie). In dat geval kan er een neerwaartse druk op de rente ontstaan, bijvoorbeeld omdat centrale banken terughoudender zullen zijn met het afbouwen van monetaire steun.

 

Per saldo verwachten wij een stijgend niveau van de lange hypotheekrente in de komende periode.Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Philip Bokeloh en Mirjam Bani.

Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 

Aanmelden arrow_forward