28-9-2021

Renteverwachtingen van onze expert Rachelle Rijk

Rachelle Rijk | Treasurer en CFO | Obvion

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachtingen voor de kortlopende rente  

De korte rente is in de afgelopen periode vrijwel gelijk gebleven. In het begin van de coronapandemie in maart 2020 verlaagde de Amerikaanse centrale bank (Fed) de beleidsrente fors om de negatieve economische gevolgen van het coronavirus tegen te gaan. Later richtte het zich met name op de langere kant van de curve, onder andere door obligaties aan te kopen. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de – reeds lage – beleidsrente gedurende de gehele coronacrisis gelijk gehouden. Ook zij richtte zich middels aankoopprogramma’s met name op de langere kant van de curve. Zowel de ECB als de Fed hield de beleidsrente in september zoals verwacht gelijk.

Per saldo verwachten wij een gelijkblijvend niveau van de korte hypotheekrente in de komende periode.

Verwachtingen voor de langlopende rente

De lange kapitaalmarktrentes zijn in de afgelopen periode gestegen. De energieprijzen zijn in de afgelopen periode fors gestegen, met name door een lagere gasproductie in de Verenigde Staten en lage gasvoorraden in Europa en Azië. Een koude winter zou kunnen zorgen voor een forse toename van de energiekosten, wat kan leiden tot hogere inflatie en lagere groei.

De ECB gaf op 8 september aan de monetaire steun licht te verlagen. Volgens ECB-voorzitter Lagarde is dit echter nog niet de eerste stap naar een continue afbouw. De Fed spreekt wél al openlijk over het afbouwen van monetaire steun. De forse recente stijging van de inflatie wordt met name bepaald door de aanbodzijde (zoals de hogere energieprijzen). Hierbij is het de vraag hoe structureel deze opwaartse effecten zijn.

Inflatie aan de vraagzijde wordt doorgaans aangewakkerd door loonstijgingen. Aan deze zijde lijkt voorlopig minder opwaartse druk te ontstaan. Als de recente daling van de werkloosheid in de eurozone doorzet zou er echter een structureler inflatieproces op gang kunnen komen. Hierdoor zouden centrale banken de monetaire steun eerder af kunnen bouwen. Als de (structurele) inflatieverwachtingen hoog blijven kan dit zorgen voor een opwaartse druk op de rente.

Per saldo verwachten wij een licht stijgend niveau van de lange hypotheekrente in de komende periode.
Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Philip Bokeloh en Mirjam Bani.

Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 

Aanmelden arrow_forward