19-01-2021

Renteverwachtingen van onze expert Rachelle Rijk

Rachelle Rijk | Treasurer en CFO | Obvion

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachtingen voor de kortlopende rente  

De korte rente is in de afgelopen periode vrijwel gelijk gebleven. In het begin van de huidige pandemie in maart 2020 verlaagde de Amerikaanse centrale bank (Fed) de beleidsrente fors om de negatieve economische gevolgen van het coronavirus tegen te gaan. Later richtte het zich met name op de langere kant van de curve, onder andere door obligaties aan te kopen. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de – reeds lage – beleidsrente gedurende de gehele coronacrisis gelijk gehouden. Ook zij richtte zich middels aankoopprogramma’s met name op de langere kant van de curve.

De eerstvolgende ECB- en Fed-vergaderingen vinden plaats op respectievelijk 21 en 27 januari. In het algemeen wordt vooralsnog verwacht dat de beleidsrente in beide vergaderingen gelijk gehouden zal worden.

Per saldo verwachten wij een gelijkblijvend niveau van de korte hypotheekrente in de komende periode.

Verwachtingen voor de langlopende rente

De lange kapitaalmarktrentes zijn in de afgelopen twee weken per saldo gestegen. Yellen - door aankomend president Biden voorgedragen als nieuwe minister van Financiën – gaf aan dat de Amerikaanse overheid “groots” moet optreden bij het nieuwe coronasteunpakket. Biden kwam zelf met een plan van voor een steunpakket ter hoogte van 1,9 biljoen dollar. De voordelen van een dergelijk programma zijn groter dan de nadelen, volgens Yellen, onder andere door de huidige lage rente. Een fors steunpakket kan zorgen voor een opwaartse druk op de rente.

Met de vaccinatieprogramma’s en de verscherpingen van de maatregelen enerzijds, en de uitbraak van de besmettelijkere ‘Britse’ coronavariant anderzijds is het moeilijk om te voorspellen in hoeverre het virus in de komende periode beteugeld kan worden. Mocht het aantal nieuwe besmettingen toenemen kan dit zorgen voor een neerwaartse druk op de rente, en vice versa.

In het algemeen wordt niet verwacht dat de ECB tijdens de komende vergadering op 21 januari wijzigingen aan zal brengen in haar bestaande aankoopprogramma. Dit ondanks de verscherpingen van de coronamaatregelen in veel Europese landen, die verdere schade aan de economie zullen aanrichten.

Per saldo verwachten wij een gelijkblijvend niveau van de lange hypotheekrente in de komende periode.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Philip Bokeloh en Dimitry Fleming.

Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 

Aanmelden arrow_forward