Actueel Nieuws

Huiseigenaren willen verduurzamen, maar zien op tegen rompslomp

Bijna driekwart van de huiseigenaren wil zijn of haar woning verduurzamen. Maar bijna negentig procent ziet de praktische rompslomp en/of de benodigde investeringen als een obstakel.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 04/07/2022
Huisje met zon

Dat blijkt uit een onderzoek van de Volksbank onder ruim 1.000 respondenten. Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker onderwerp voor woningeigenaren. Eén derde van alle CO2-uitstoot in Nederland is afkomstig uit de gebouwde omgeving, waaronder woningen. In 2030 moeten 1,5 miljoen woningen verduurzaamd zijn en in 2050 moeten 7 miljoen woningen aardgasvrij zijn. 

Beren op de weg

Zo'n driekwart van de huiseigenaren is dan ook van plan de woning te verduurzamen. Helaas zien de meeste eigenaren nog veel beren op de weg. Zo ziet vier op de tien ondervraagden op tegen de investeringskosten, hoewel bijna de helft geen zicht heeft op de kosten en de terugverdientijd.

Ook de bijkomende rompslomp is een punt van zorg. De papieren rompslomp (16%), het aanvragen van offertes (9%) en het kiezen van de juiste leveranciers (13%) worden genoemd als belemmeringen. Ook mogelijk stofoverlast en rommel die verduurzaming met zich meebrengt wordt door 14% van de ondervraagden genoemd als belemmering.

Krijg inzicht in de kosten en terugverdientijd

Wist je dat je verduurzaming in veel gevallen kan financieren binnen je hypotheek? Ook bieden gemeenten vaak subsidies en/of leningen aan om verduurzaming te stimuleren.