Actueel Nieuws

Huizenprijzen in negen jaar tijd verdubbeld, maar stijging neemt nu wel af

In negen jaar tijd zijn de huizenprijzen vrijwel verdubbeld, blijkt uit gegevens van het Kadaster en het CBS. Afgelopen juli was een koopwoning gemiddeld 99 procent duurder dan in juni 2013, op het dieptepunt van de woningmarkt. Toch zien we de prijsstijging al enkele maanden afvlakken.  

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 25/08/2022
Huisje balanceert met geld

Oorzaken

De grote prijsstijging van de afgelopen negen jaar heeft verschillende oorzaken, zoals een tekort aan woningen, ruimere leennormen en de lage hypotheekrente. Nu de huizenprijzen zo hoog liggen dat de betaalbaarheid ernstig onder druk is komen te liggen en tegelijkertijd de hypotheekrentes zijn gaan stijgen, zien we de woningmark iets afkoelen.

Stijging vlakt af

Zo lag het prijspeil van koopwoningen in juli 14,5 procent hoger dan een jaar eerder, de kleinste prijsstijging in meer dan een jaar. In juni was er bijvoorbeeld nog sprake van een prijsstijging van 16,6 procent en in januari van maar liefst 21,1 procent. Er is dus nog steeds sprak van een stijging van de huizenprijzen, maar die stijging vlakt wel af.

Minder woningen verkocht

Ook zijn er minder woningen verkocht dan vorig jaar. In de eerste zeven maanden van dit jaar werden 107.722 huizen verkocht, 22 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.