21-1-2022

Renteverwachtingen van onze expert Mirjam Bani

Mirjam Bani | Econoom Huizenmarkt | ING Mirjam Bani is sinds 2017 werkzaam als Econoom Huizenmarkt bij de ING. Ze houdt zich hier vooral bezig met de ontwikkelingen op de Nederlandse woningmarkt. Mirjam is verantwoordelijk voor de content die ING publiceert over de Nederlandse woningmarkt, zoals hun visie en prognoses voor de woningmarkt.

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachtingen voor de kortlopende rente

De variabele hypotheekrentes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor-tarieven. Dit zijn de rentes waartegen banken onderling geld lenen. Deze Euribor-tarieven liggen al heel lang op zeer lage (en negatieve) niveaus. Dit komt vooral doordat het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) al langere tijd ongekend ruim is. De ECB houdt haar beleidsrentes zo laag en koopt voor vele miljarden aan obligaties op om de economie te stimuleren. Dit moet helpen de inflatie richting de ECB-doelstelling van ‘2% op de middellange termijn’ te sturen.

De eurozone-inflatie bereikte in december het hoogte niveau in decennia. Daarmee neemt de druk op de ECB toe om de rente te verhogen, maar de centrale bank vindt dat nog te vroeg. Stijgende importprijzen, vooral van brandstoffen en andere grondstoffen, zijn verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de huidige inflatiestijging. Ook pandemie-gerelateerde verstoringen in de productieketen spelen een rol. De ECB verwacht dat deze effecten weer wegebben. Tegelijkertijd kan door de krappe arbeidsmarkt de loongroei in de eurozone dit jaar sterk herstellen, wat op middellange termijn voor inflatiedruk zorgt. Voor een eerste renteverhoging kijkt de ECB vooralsnog naar begin 2023.

Gegeven bovenstaande marktontwikkelingen is de kans groot dat de variabele hypotheekrentes de komende tijd laag blijven.

 

Verwachtingen voor de langlopende rente

De tarieven van hypotheken met een lange rentevaste looptijd zijn naar zeer lage niveaus gedaald. Dat komt vooral doordat de kapitaalmarktrentes in afgelopen jaren naar historisch lage niveaus zijn gedaald. Daarnaast zet de zeer grote concurrentie tussen geldverstrekkers op de hypotheekmarkt neerwaartse druk op de hypotheekrentes.

Vanaf hun zeer lage niveaus zijn de kapitaalmarktrentes de afgelopen tijd opgeveerd. De stijging komt onder andere door hogere inflatieverwachtingen in het eurogebied. Zo zijn de groeivooruitzichten voor de meeste Europese landen een stuk positiever geworden. Naast de sterkere vraag naar producten en diensten zijn er aanbodproblemen en stokkende transportlijnen die tot hogere prijzen leiden van bijvoorbeeld computerchips en energie.

Als de kapitaalmarktrentes oplopen, zet dit opwaartse druk op de leentarieven voor consumenten en bedrijven. Bij hogere rentes wordt het minder aantrekkelijk om te lenen en dat zou het herstel van de investeringen en de consumptie in de weg kunnen staan. De Europese Centrale Bank probeert daarom de stijging van de kapitaalmarktrentes af te remmen. Zo koopt de ECB nu nog voor honderden miljarden aan obligaties in de markt, maar vanaf maart 2022 gaat dat veranderen. Inmiddels zijn de economische vooruitzichten dusdanig verbeterd dat de ECB heeft besloten dan het obligatieopkoopprogramma af te gaan bouwen.

Bovenstaande marktontwikkelingen hebben de kans vergroot dat de tarieven van hypotheken met een lange rentevaste looptijd de komende tijd wat gaan stijgen.

 

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Philip Bokeloh en Rachelle Rijk.

Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 

Aanmelden arrow_forward