Actueel Nieuws

Nederland is Europese koploper op het gebied van stijgende huizenprijzen

Nederland zit in de top vijf EU-landen waar de huizenprijzen het sterkst zijn gestegen, zo werd afgelopen week bekendgemaakt door Eurostat. Volgens het Europese bureau voor statistiek stegen de huizenprijzen in ons land in het derde kwartaal van 2021 met bijna 17 procent. Dit ten opzichte van de rest van de Europese Unie, waar woningen gemiddeld 9 procent meer waard werden dan het jaar daarvoor.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 18/01/2022
Wat is mijn huis waard? Huizen met prijzen op het dak

Europese huizenprijzen allemaal gestegen 

Andere koplopers in de Europese huizenmarkt zijn Tsjechië, waar de prijzen stegen met 22 procent op jaarbasis, Litouwen (18,9) en Estland (17,3). In Cyprus was de toename het minst, hier stegen de prijzen met 2,2 procent. Er waren geen landen waar de huizenprijzen daalden. 

Dalende aanbod koopwoningen

Eerder maakte de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) al bekend in hun kwartaalcijfers dat het aanbod aan koopwoningen in Nederland drastisch slonk in 2021. Iets wat volgens hen een duidelijk effect teweeg heeft gebracht op de stijgende huizenprijzen. De algemene stijging in de Europese Unie zou mogelijk te verklaren zijn door de aanhoudende lage hypotheekrentes. De lage rentes stellen mensen in staat om meer te lenen voor een hypotheek.