Blog Blog

Renteverwachtingen van onze expert Rachelle Rijk

Rachelle Rijk | Treasurer en CFO | Obvion Rachelle Rijk is sinds 2019 Chief Financial Officer (CFO) bij Obvion Hypotheken. Zij is al twaalf jaar werkzaam bij Obvion, als funding & risk manager en later als Manager Treasury.
Leestijd: 5 min
Laatste update: 29-11-2022

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachtingen voor de kortlopende rente  

De korte rente is in de afgelopen periode gestegen. Centrale banken proberen wereldwijd de hoge inflatie middels renteverhogingen in te dammen. De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft de rente in 2022 inmiddels reeds zes keer verhoogd. Op 14 december staat de eerstvolgende Fed-vergadering op de agenda. In het algemeen wordt verwacht dat de Amerikaanse beleidsrente tijdens deze vergadering met een half procentpunt verhoogd wordt.
De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde de beleidsrente in 2022 driemaal. De eerstvolgende vergadering vindt plaats op 15 december. De verwachting is dat de ECB de beleidsrente tijdens deze vergadering wederom zal verhogen. Het is echter nog maar de vraag hoe hoog deze verhoging gaat zijn. Waar men aanvankelijk van driekwart procentpunt uitging, lijken de financiële markten momenteel te rekenen op ‘slechts’ een half procentpunt.

Per saldo verwachten wij een stijgend niveau van de korte hypotheekrente in de komende periode.

Verwachtingen voor de lange rente

De lange kapitaalmarktrentes zijn in de afgelopen periode gedaald. De inflatie in zowel de Verenigde Staten als in de eurozone in oktober viel lager uit dan verwacht. Met niveaus van respectievelijk 7,7% en 10,7% zijn de niveaus nog steeds hoog, en ruim boven het streefniveau van ca. 2% dat de Fed en de ECB hanteren, maar de dalende inflatie kan ervoor zorgen dat centrale banken de beleidsrente minder (snel) hoeven te verhogen dan eerder verwacht. Hierdoor is de opwaartse druk op de rente enigszins afgenomen.  

De oorlog in Oekraïne blijft zorgen voor een rem op de wereldwijde economische groei. Normaliter zou een verminderde economische groei leiden tot een neerwaartse druk op de rente. De oorlog in Oekraïne draagt echter ook bij aan de hoge inflatie. Niet alleen door hogere energieprijzen, maar ook door hogere voedselprijzen. Deze ontwikkelingen kunnen leiden tot stagflatie: een periode waarin de economie stagneert maar de prijzen blijven stijgen.

Bovenstaande tegenstelling stellen centrale banken voor een lastig dilemma. Om de inflatie te bestrijden zou een krapper monetair beleid benodigd zijn. Tegelijkertijd kan een krapper beleid de negatieve economische gevolgen van het conflict in Oekraïne verergeren. Centrale banken zullen in de komende maanden op zoek gaan naar de juiste balans. Vooralsnog lijkt deze in het voordeel van inflatiebestrijding uit te vallen, al wordt er de laatste tijd een voorzichtigere toon aangeslagen. De ECB gaf aan om het beleid per vergadering tegen het licht te houden. In het verleden werd het beleid veelal van tevoren gecommuniceerd. Hierdoor zal er naar verwachting sprake zijn van aanhoudende volatiliteit op de kapitaalmarkt in de komende periode.

Per saldo verwachten wij een gelijkblijvend tot licht dalend niveau van de lange hypotheekrente in de komende periode.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Philip Bokeloh en Mirjam Bani.

Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 

Aanmelden arrow_forward