Blog Blog

Renteverwachtingen van onze expert Rachelle Rijk

Rachelle Rijk | Treasurer en CFO | Obvion Rachelle Rijk is sinds 2019 Chief Financial Officer (CFO) bij Obvion Hypotheken. Zij is al twaalf jaar werkzaam bij Obvion, als funding & risk manager en later als Manager Treasury.
Leestijd: 5 min
Laatste update: 30-5-2022

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachtingen voor de kortlopende rente  

De korte rente is in de afgelopen periode licht gestegen. De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft de rente op 4 mei met een half procentpunt verhoogd. Naar verwachting zullen er in de komende maanden additionele renteverhogingen volgen. De verwachting van een verhoging van de beleidsrente met 0,75% werd door Fed-voorzitter Powell getemperd. Ook van de ECB worden in 2022 enkele renteverhogingen verwacht. ECB-voorzitter Lagarde gaf aan dat de ECB in juli mogelijk zou beginnen met een eerste renteverhoging. Naar verwachting zal er vóór het einde van het jaar en mogelijk zelfs al in september een einde komen aan de negatieve beleidsrente in de eurozone.

Per saldo verwachten wij een licht stijgend niveau van de korte hypotheekrente in de komende periode.

Verwachtingen voor de lange rente

De lange kapitaalmarktrentes zijn in de afgelopen periode per saldo licht gestegen. De sterke stijging van de rente in de maanden januari t/m april is echter wat afgevlakt in de maand mei.

Zowel in de Eurozone als in de VS liggen de inflatieniveaus fors boven de streefwaarden van centrale banken, onder andere als gevolg van stijgende energie- en grondstoffenprijzen door de oorlog in Oekraïne. Dit zet centrale banken onder druk om monetair beleid te verkrappen, met hogere beleidsrentes als gevolg.

De oorlog in Oekraïne zet een rem op de wereldwijde economische groei. Normaliter zou een verminderde economische groei leiden tot een neerwaartse druk op de rente. De oorlog in Oekraïne draagt echter ook bij aan de hoge inflatie. Niet alleen door hogere energieprijzen, maar ook door hogere voedselprijzen. Ook de Covid restricties in China belemmeren de productie en hebben een prijsopdrijvend effect. Hierbij vormt de eind mei aangekondigde gedeeltelijke versoepeling wel een lichtpunt. In een pessimistisch scenario kunnen de voorgaande ontwikkelingen leiden tot stagflatie: een periode waarin de economie stagneert maar de prijzen blijven stijgen.

Bovenstaande tegenstelling stellen centrale banken voor een lastig dilemma. Om de inflatie te bestrijden zou een krapper monetair beleid benodigd zijn. Tegelijkertijd kan een krapper beleid de negatieve economische gevolgen van het conflict in Oekraïne verergeren. Centrale banken zullen in de komende maanden op zoek gaan naar de juiste balans. Hierdoor zal er naar verwachting sprake zijn van aanhoudende volatiliteit op de kapitaalmarkt in de komende periode.

Per saldo verwachten wij een licht stijgend niveau van de lange hypotheekrente in de komende periode.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Philip Bokeloh en Mirjam Bani.

Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 

Aanmelden arrow_forward