Blog Blog

Renteverwachtingen van onze expert Rachelle Rijk

Rachelle Rijk | Treasurer en CFO | Obvion Rachelle Rijk is sinds 2019 Chief Financial Officer (CFO) bij Obvion Hypotheken. Zij is al twaalf jaar werkzaam bij Obvion, als funding & risk manager en later als Manager Treasury.
Leestijd: 5 min
Laatste update: 8-8-2022

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachtingen voor de kortlopende rente  

De korte rente is in de afgelopen periode sterk gestegen, nadat deze een lange periode op een gelijkblijvend niveau heeft gelegen. De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft de rente in 2022 inmiddels reeds drie keer verhoogd. Naar verwachting zal hierop nog een lange reeks aan additionele verhogingen volgen. De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde de rente tijdens de vergadering op 21 juli met een half procentpunt. Hiermee is er een (voorlopig) einde gekomen aan de negatieve beleidsrente. Ook van de ECB wordt een reeks additionele renteverhogingen verwacht. De eerstvolgende ECB- en Fed-vergaderingen vinden plaats op respectievelijk 8 en 21 september.

Per saldo verwachten wij een stijgend niveau van de korte hypotheekrente in de komende periode.

Verwachtingen voor de lange rente

De lange kapitaalmarktrentes zijn in de afgelopen maand gedaald. Na het rentebesluit van de ECB vervlakte de Europese rentecurve, doordat korte rentes stegen en lange rentes dalen. Voor laatstgenoemde kunnen verschillende oorzaken zijn. Enerzijds kunnen financiële markten verwachten dat inflatie op de lange termijn effectief bestreden wordt door de (verwachte) renteverhogingen. Anderzijds wordt ook de kans op een recessie groter. Daarnaast bevestigde de ECB de komst van het zogenoemde ‘Transmission Protection Instrument’. Deze crisistool zou er voor moeten zorgen dat de rentes die economisch sterkere en zwakkere eurolanden betalen niet te ver uiteenlopen.
De oorlog in Oekraïne blijft zorgen voor een rem op de wereldwijde economische groei. Normaliter zou een verminderde economische groei leiden tot een neerwaartse druk op de rente. De oorlog in Oekraïne draagt echter ook bij aan de hoge inflatie. Niet alleen door hogere energieprijzen, maar ook door hogere voedselprijzen. In een pessimistisch scenario kunnen de voorgaande ontwikkelingen leiden tot stagflatie: een periode waarin de economie stagneert maar de prijzen blijven stijgen.

Bovenstaande tegenstelling stellen centrale banken voor een lastig dilemma. Om de inflatie te bestrijden zou een krapper monetair beleid benodigd zijn. Tegelijkertijd kan een krapper beleid de negatieve economische gevolgen van het conflict in Oekraïne verergeren. Centrale banken zullen in de komende maanden op zoek gaan naar de juiste balans. De ECB gaf aan om het beleid per vergadering tegen het licht te houden. In het verleden werd het beleid veelal van tevoren gecommuniceerd.   Hierdoor zal er naar verwachting sprake zijn van aanhoudende volatiliteit op de kapitaalmarkt in de komende periode.

Per saldo verwachten wij een licht dalend niveau van de lange hypotheekrente in de komende periode.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Philip Bokeloh en Mirjam Bani.

Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 

Aanmelden arrow_forward