Actueel Nieuws

Recordstijging hypotheekrente zorgt voor eerste tekenen afkoeling huizenmarkt

Afgelopen vrijdag hebben maar liefst 25 hypotheekverstrekkers hun rentestanden verhoogd, soms wel met 0,5 procentpunt. Inmiddels merken makelaars ook dat woningen minder snel verkocht worden, met als belangrijkste oorzaak waarschijnlijk de snel stijgende hypotheekrente.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 20/06/2022
Rentestijging

De gemiddelde hypotheekrente met een rentevaste periode van tien jaar is in een week tijd gestegen van 3,48% naar 3,81%, een stijging van 0,33 procentpunt. Zo snel zijn de hypotheekrentes sinds het begin van de financiële crisis in 2008 niet meer gestegen. Diezelfde rente lag begin april nog op een gemiddelde van 2,53 procent.

Minder bezichtigingen en minder overbieden

De snel stijgende rentes zorgen ervoor dat te koop staande woningen minder in trek zijn, merken makelaars inmiddels. Met een hogere rente is je maximale hypotheek namelijk minder hoog, waardoor woningen eerder te duur worden voor potentiële huizenkopers. Uit cijfers die makelaarsorganisatie Makelaarsland deelde met het AD, blijkt dat het gemiddeld aantal bezichtigingen per woning is gedaald van 13,1 bezichtigingen in het 2e kwartaal van 2021 naar 7,8 bezichtigingen in hetzelfde kwartaal van 2022. Ook is het gemiddeld aantal biedingen afgenomen van 6 naar 4,6.

Volgens Makelaarsland wordt er ook minder overboden op woningen. In juni vorig jaar ging ruim 88 procent van de verkochte woningen boven de vraagprijs weg. Dat is nu gezakt naar bijna 71 procent. Ook de gemiddelde bedragen waarmee wordt overboden zijn gedaald. 

Huizenprijzen dalen vooralsnog niet

De eerste tekenen van een afkoeling van de huizenmarkt zijn dus zichtbaar. De verwachting is echter nog niet direct dat de huizenprijzen ook gaan dalen, omdat er nog steeds een groot tekort aan woningen is. De Nederlandsche Bank (DNB) voorspelt de komende twee jaar een gematigde stijging van de huizenprijzen van tussen de 4 en 2,5 procent. Dat is echter een veel kleinere stijging dan in de afgelopen jaren. Dit jaar verwacht DNB nog een prijsstijging tussen de 12 en 14 procent.