Actueel Nieuws

Tweede Kamer komt met subsidie voor starters op de woningmarkt

Starters met een middeninkomen maken door de hoge huizenprijzen nauwelijks kans op een koopwoning. Om hier verbetering in te brengen, trekt de Tweede Kamer 40 miljoen euro uit voor een subsidie op de aankoop van een nieuwbouwwoning. 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 08/11/2022
Hypotheker8899

Het voorstel van het CDA om een Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen op te richten wordt door alle regeringspartijen gesteund. Het is de bedoeling dat starters met een bruto jaarinkomen tussen de 40.000 en 65.000 euro aanspraak kunnen maken op de subsidie.

€ 75.000 korting

Ontvangers van de subsidie kunnen maximaal € 75.000 korting krijgen op de aankoop van een nieuwbouwwoning. Wanneer de woning later weer verkocht wordt, moet de subsidie worden terugbetaald, plus een deel van de eventuele winst. Met dat geld kan het fonds dan weer nieuwe starters helpen. Wanneer er sprake is van een waardedaling, dan kan het terug te betalen bedrag lager uitvallen.

De coalitie hoopt met deze subsidie voor 2030 zo'n 1.500 tot 5.000 starters aan een nieuwbouwwoning te kunnen helpen. Per wanneer er gebruik gemaakt kan worden van de subsidie is nog niet bekend. 

Premiewoningen

Het is niet voor het eerst dat de overheid ondersteuning biedt voor de aanschaf van een koopwoning, In de jaren '70 en '80 had je de zogenaamde premiewoningen, waarbij huizenkopers met een bepaald inkomen een jaarlijkse subsidie kregen van de overheid. Premie A en B waren bedoeld voor de laagste inkomensgroepen en premie C was gericht op de middengroepen.