Actueel Nieuws

Bodempunt rente lijkt bereikt: toenemend aantal geldverstrekkers verhoogt hypotheekrentes

De stijgende hypotheekrente lijkt zijn entree te hebben gemaakt. Tientallen geldverstrekkers hebben afgelopen week hun hypotheekrentes verhoogd. Deze omslag kan het begin aanduiden van een almaar stijgende rente.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 21/01/2022
Huisje met geld stijgend

Stijging van de hypotheekrente

Diverse banken hebben afgelopen week hun hypotheekrentes verhoogd. Het gaat om lichte verhogingen van enkele honderdsten. De hypotheekrente annuïteitenhypotheek voor 30 jaar vast met NHG staat nu op zijn laagst op 1,42 procent en op zijn hoogst op 1,95 procent. De hypotheekrente annuïteitenhypotheek voor 30 jaar vast tot en met 100 procent van de marktwaarde is momenteel op zijn laagst 1,96 procent en op zijn hoogst 2,46 procent.

Mogelijke oorzaak voor de stijgende rente

Al enige tijd zijn hypotheekrentes voor zowel de korte als lange termijn uitzonderlijk laag. Afgelopen najaar was al wel een lichte stijging te zien. Deze stijging lijkt zich nu door te zetten en is voornamelijk te herleiden naar de recent gestegen marktrente. 

Eerder gaf De Nederlandsche Bank (DNB) al aan dat banken vanaf dit jaar hogere buffers moeten hanteren, rekening houdend met de stijgende inflatie en de toenemende huizenprijzen.

Ben je benieuwd naar de hypotheekrenteverwachtingen van de komende tijd? De Hypotheker houdt een rentebarometer bij, waarin drie experts van ING, ABN AMRO en Obvion hun voorspellingen delen.

 

Naar rentebarometer