Actueel Nieuws

De Jonge komt met oplossing voor vleermuisprobleem

Vanaf november is het voor huiseigenaren weer mogelijk om hun spouwmuren te isoleren zonder dat vooraf ecologisch onderzoek nodig is. Minister De Jonge (Volkshuisvesting) komt met een oplossing voor het probleem dat muurisolatie stil dreigde te leggen.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 15/10/2023
Vleermuis Spouwmuurisolatie

In augustus werd door een uitspraak van de Raad van State duidelijk dat er voortaan uitgebreid ecologisch onderzoek nodig zou zijn voordat huiseigenaren hun spouwmuren mochten isoleren. Vooral vleermuizen nestelen zich regelmatig in de ruimte tussen 2 muren. Door deze ruimte vol te spuiten met isolatiemateriaal overlijden de beestjes. Isolatiebedrijven werden daarom verplicht eerst uitgebreid te onderzoeken of er vleermuizen aanwezig zijn, voordat ze over konden gaan tot isolatie. Zo’n onderzoek kan maanden in beslag nemen.

Natuurvriendelijk isoleren

Om spouwmuurisolatie, en daarmee verduurzaming, niet te vertragen kondigt de minister een kortetermijnoplossing aan. Huiseigenaren kunnen zonder ecologisch onderzoek hun muren isoleren, mits dit natuurvriendelijk gebeurt. Dit houdt bijvoorbeeld in dat er zogenoemde ‘exclusion flaps’ geplaatst moeten worden. Deze zorgen ervoor dat vleermuizen nog wel naar buiten kunnen, maar niet langer naar binnen. Spouwmuurisolatie mag alleen nog maar gebeuren door bedrijven die zijn opgeleid voor natuurvriendelijk isoleren.