Actueel Nieuws

Dit verwachten onze adviseurs voor de woningmarkt in 2024

Voorspellingen door 4 hypotheekadviseurs

Nu 2023 bijna achter ons ligt, blikken we natuurlijk vooruit naar het jaar dat komen gaat. Op de drempel van 2024 vroegen we 4 van onze franchisenemers en bedrijfsleiders om eens diep in hun glazen bol te kijken. Wat verwachten ze voor de huizenmarkt in het nieuwe jaar?

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 21/12/2023
Klein Huisje In Handen

We stelden onze vragen aan deze 4 adviseurs

Wat zijn jullie verwachtingen voor de woningmarkt in 2024?

Wat voor jaar gaat 2024 worden op de woningmarkt? Krijgen we opnieuw de gekte van een aantal jaar geleden of komt er juist weer meer ruimte op de markt? En wat gaan de huizenprijzen doen?

Henk verwacht dat de krapte helaas ook in het nieuwe jaar aan zal houden. “Mijn verwachting is dat ook in 2024 de woningmarkt krap zal zijn en de prijzen verder zullen stijgen. Ook denk ik dat de overbiedingen zullen toenemen.”

Leon: “Ik verwacht nog steeds een moeilijke markt voor doorstromers in de prijzen tot zo’n € 400.000. Nieuwbouw blijft duur. Helemaal met nieuwe normen 2024, waarmee je meer mag lenen. Een goed energielabel gaat lonen en de prijs verder opdrijven. Door te weinig woningen blijft er overboden worden. De categorie vanaf zo’n € 700.000 blijft langer te koop staan en is meer een kopersmarkt.”

Evelyne: “Ook volgend jaar zal krapte op de woningmarkt regeren. De geldverstrekkers stuwen het belang van het energielabel, dat niet altijd de lading van energieverbruik dekt. Wel verwacht ik dat de doorstroming zal toenemen.”

Damien ziet ook genoeg lichtpuntjes in het nieuwe jaar. “Ik verwacht dat het aantal transacties ongeveer gelijk blijft ten opzichte van het afgelopen jaar. Wel verwacht ik dat er meer woningen die nu nog verhuurd worden in de verkoop gezet worden door de nieuwe belastingregels. Daarnaast hopen we dat er meer gebouwd gaat worden.”

Gaan starters het makkelijker krijgen in 2024?

Voor starters is het al een aantal jaar niet makkelijk op de woningmarkt. Wordt het in 2024 makkelijker om een voet tussen de deur van je eerste woning te krijgen?

Damien geeft aan dat er voor starters volop mogelijkheden zijn. “Ik denk dat de volhardende starter een voet tussen de deur gaat krijgen. Met de nieuwe leennormen is er volgend jaar in ieder geval meer ruimte. Ook is de tijd van heftig overbieden voorbij, uitzonderingen daargelaten.”

Ook Evelyne en Leon zien voor volgend jaar kansen voor starters, maar wel met een kanttekening. Evelyne: “Starters krijgen het makkelijker als de gemeentelijke startersleningen blijven, de woonquotes voor heel 2024 worden verruimd en de rente niet stijgt.” Leon: “Starters met flink wat eigen geld en geen studieschuld gaan het volgend jaar makkelijker krijgen.”

Henk voorziet door de hoge prijzen geen enorme verandering voor starters in 2024. “Gezien de verwachting dat overbiedingen zullen toenemen, zullen starters het hoogstwaarschijnlijk niet makkelijker krijgen om mee te kunnen. De alleenstaande starter krijgt wel wat meer ruimte in de maximale leencapaciteit. Maar of dit voldoende is, is nog maar de vraag.”

Wat gaat de hypotheekrente doen in het nieuwe jaar?

In 2022 begon de hypotheekrente te stijgen na een aantal jaren met uitzonderlijk lage rentes. Die opwaartse trend stokte dit jaar. In 2023 bleef de rente nagenoeg het hele jaar gelijk. Maar wat verwachten onze adviseurs voor de rente in 2024?

Alle 4 voorspellen ze dat de rente in het nieuwe jaar licht zal dalen. Henk houdt nog wel een slag om de arm. “De huidige verwachting is dat de rente nog wel wat verder zal dalen. Hierbij zal het van belang zijn dat de inflatie niet verder zal oplopen door prijsstijgingen en loonstijgingen. Want bij stijgende inflatie zal de ECB en/of de FED het rente-instrument weer gebruiken om de inflatie in te dammen.”

Ook Damien verwacht een dalende rente in het nieuwe jaar. Al geeft hij wel aan dat de rente op dit moment historisch gezien nog altijd laag is. “Zelf verwacht ik dat er ruimte is om de rente licht te laten dalen. Dit is echter van veel factoren afhankelijk. Daarbij lijkt het nu alsof de rentes hoog zijn, omdat we aan de enorm lage rentes van de afgelopen jaren gewend zijn. Als we echter verder terugkijken, kunnen we naar mijn mening niet spreken van een hoge rente.”

Evelyne denk dat de rente iets zal gaan dalen. “Het zou gunstig zijn als de rente daalt naar 3,5 á 4 procent.”’

Wat worden de woningmarkttrends in 2024?

Ook als we onze adviseurs vragen naar hun verwachtingen voor de trends in het nieuwe jaar, zijn ze eensgezind. Verduurzaming gaat voor veel huizenkopers een nóg grotere rol spelen, mede door het belang van het energielabel voor hypotheekaanvragen.

Leon: “Zorgen voor een goed energielabel voordat je gaat verkopen geeft een hogere opbrengst. Dus slimme eigenaren gaan eerst zorgen voor verduurzaming.”

Evelyne: “Het energielabel wordt volgend jaar nog belangrijker en dus komt er meer aandacht voor verduurzaming. Ik denk ook dat steeds meer gebouwen zullen worden ingezet voor bewoning.”

Damien: “Net als dit jaar blijft het verduurzamen van de woning een heel belangrijk onderdeel van het advies. Zowel voor de huidige woning als voor een nieuw aan te kopen woning.”

Tips voor het kopen van een huis in 2024

Heb jij het plan of de wens om in het nieuwe jaar een woning te kopen? Dan is een goede tip altijd welkom. Welke wijze woorden hebben onze adviseurs voor het kopen van een huis in 2024?

Evelyne: “Start je verkenning tijdig en wees voorbereid. Dus ga naar De Hypotheker en probeer helder te krijgen wat je wensen zijn. Schakel ons al in als je een woning op het oog hebt. Ga je verbouwen, plan dan ruim en vooruit maar regel je verhoging tijdig.”

Leon: “Weet vooraf goed wat je kunt gaan bieden. Wij hebben goede ervaringen met ons product “Bieden met Zekerheid”. Verkopers kiezen eerder voor zekerheid dan voor het hoogste bod. Besteed ook aandacht aan aflossing van schulden, zoals een studieschuld. Dit verhoogt de maximale leencapaciteit. En ga naar een onafhankelijk hypotheekadviseur, het beleid van geldverstrekkers kan flink afwijken. Waar de ene geldverstrekker geen mogelijkheden kent, bestaat de kans dat de andere wel tot verstrekking over wil gaan.”

Henk: “Wees geduldig, laat je niet al te veel leiden door de emotie en probeer Bieden met Zekerheid, zodat je voorwaarden beter zijn in plaats van alleen de prijs.”

Damien: “Zorg dat je precies weet waar je mogelijkheden liggen. Ga in gesprek met een onafhankelijke hypotheekadviseur en ga de mogelijkheden goed uitzoeken. Deze voorbereiding is essentieel. Als je dit goed hebt gedaan, kun je snel een bod uitbrengen op het moment dat je een dat je een woning hebt gevonden die aan je wensen voldoet. Bespreek ook goed de voorwaarden die je kunt en wilt stellen bij een bod, om je bod zo interessant mogelijk te maken zonder dat je onverantwoorde risico's loopt."

"Daarnaast werken veel adviseurs ook samen met een aankoopmakelaar waar ze goede ervaringen mee hebben. Mijn advies hierbij is om niet alleen te kijken naar wat het kost, maar kijk zeker ook naar wat het oplevert."