Actueel Nieuws

Huizenzoeker op jacht naar woning tot 75m2

Mensen zoeken een huis dat licht, duurzaam, ruimtelijk en praktisch ingedeeld is. Het liefst moet de woning ook nog maximaal 75 m2 zijn en dan graag  met twee kamers.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 04/07/2023
Istock 1161177015

Bij voorkeur vinden we deze woning voor een vraagprijs van onder 300.000 euro. Deze informatie is gebaseerd op het zoekgedrag van 4,5 miljoen maandelijkse bezoekers op funda en aanvullend onderzoek onder consumenten.

Compacte woning

De toegenomen behoefte aan meer compact, betaalbare woningen komt voort uit de huishoudsamenstelling in Nederland. Uit data van het CBS blijkt dat tegenwoordig gezinnen uit twee personen staat, in tegenstelling tot de drie of vier personen zoals in de jaren zestig. Het is zelfs zo dat van de 8,2 miljoen gezinnen in Nederland, 3,1 miljoen uit maar 1 persoon bestaan. We zoeken daardoor ook naar een meer compacte woning. Alleen is er een duidelijk verschil tussen wat men zoekt en wat men vindt. Zo zijn er momenteel veel rijtjeshuizen in Nederland als woning en die passen niet meer bij de woonwens van anno 2023. Om meer aan de huidige woonwensen te voldoen is een nieuw woonconcept bedacht. 

Voor ieder wat wils

Op basis van de data en een woonwensenonderzoek van funda zijn vijf prototype woningen ontworpen door Heren 5 Architecten, Dingeman Deijs Architects en Projectontwikkelaar Van Wijnen. Het innovatieve woonconcept draagt de naam ‘Alles op een rijtje’. De ontworpen woningen houden rekening met woonwensen zoals licht en ruimte maar ook met het type bewoner. Zo is er een woning ontworpen voor een alleenstaande, een huishouden met inwonende ouderen en een huishouden met samengestelde gezinnen.