Actueel Nieuws

Juli: de maand waarin woningcorporaties de huurprijzen verhogen

Ieder jaar mogen woningcorporaties in juli de huurprijzen verhogen. Dit jaar ga je als huurder van een woningcorporatie gemiddeld 2,4 procent meer betalen. Voor circa 600.000 huishoudens gaat de huur juist omlaag.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 23/06/2023
J8a1552 Contentlaag Wwmm Resized

Hoe ziet de verhoging er concreet uit?

Een woningcorporatie mag de huurprijs met maximaal 2,6 procent per jaar verhogen. Branchevereniging Aedes vroeg bijna tweehonderd corporaties naar hun aankomende verhoging. Daaruit blijkt dat corporaties dit jaar net onder de maximale toegestane stijging blijven, met een huurverhoging van 2,4 procent. Dat betekent dat als je nu 500 euro aan huur kwijt bent, je vanaf juli maandelijks twaalf euro meer betaalt. Aedes geeft aan dat deze huurverhoging kleiner is dan de gemiddelde loonstijging. Dit zou betekenen dat je als huurder een kleiner deel van je inkomen kwijt bent aan je maandelijkse huurprijs. 

Tegemoetkoming voor kwetsbare huishoudens

Voor huurders met een laag inkomen en relatief hoge huur, gaat de huurprijs dit jaar eenmalig omlaag. Dit geldt voor huurders die maandelijks minimaal 575 euro aan huur betalen en een inkomen hebben dat niet hoger is dan 120 procent van de bijstand. Circa 600.000 huishoudens komen hiervoor in aanmerking. Vanaf juli betalen zij gemiddeld genomen 58 euro minder huur per maand.
 
Een andere groep huurders waarbij de huur niet of nauwelijks verhoogd wordt, zijn huurders in woningen met een laag energielabel. Deze huishoudens zijn de laatste tijd hard geraakt door de stijgende prijzen van gas en stroom. Vier op de tien woningcorporaties houdt rekening met deze groep in de stijging van huur. 

Huur jij momenteel een woning en twijfel je of dit nog wel het best past bij jouw (financiële) situatie? Doe dan de scan en ontdek wat het beste bij je past: een huurwoning of een koopwoning.