Blog Blog

Wat doet de hypotheekrente volgens Obvion?

Renteverwachtingen van expert Rachelle Rijk

Rachelle Rijk | Treasurer en CFO | Obvion Rachelle Rijk is sinds 2019 Chief Financial Officer (CFO) bij Obvion Hypotheken. Zij is al twaalf jaar werkzaam bij Obvion, als funding & risk manager en later als Manager Treasury.
Leestijd: 5 min
Laatste update: 1-5-2023

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachtingen voor de kortlopende rente  

De korte rente heeft in de afgelopen periode een flinke stijging laten zien. Centrale banken proberen wereldwijd de hoge inflatie middels renteverhogingen in te dammen. De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft de Amerikaanse beleidsrente tijdens de laatste vergadering op 22 maart met een kwart procentpunt verhoogd. De Federal Reserve heeft de rente in een jaar tijd al negen keer verhoogd. Verwacht wordt dat er nog een renteverhoging van een kwart procentpunt volgt tijdens de eerstvolgende vergadering op 3 mei.  

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde de beleidsrente met een half procentpunt tijdens de laatste vergadering. De eerstvolgende vergadering vindt plaats op 4 mei, de verwachting is dat de ECB de beleidsrente tijdens deze vergadering wederom zal verhogen. De financiële markten lijken momenteel te rekenen op een verhoging van een kwart procentpunt, maar een half procentpunt behoort ook tot de mogelijkheden Zolang de inflatie zich boven het streefniveau van 2 procent bevindt zullen renteverlagingen niet tot de opties behoren.

Per saldo verwachten wij een stijgend niveau van de korte hypotheekrente in de komende periode.

Verwachtingen voor de lange rente

De afgelopen periode is er veel beweging op de rentemarkt door problemen bij meerdere banken. Zo is in de afgelopen week de First Republic bank omgevallen en zal worden overgenomen door JP Morgan. Na de Signature Bank en Silicon Valley bank is First Republic alweer de derde middelgrote Amerikaanse bank die omvalt in korte tijd. Met de overname van First Republic door JP Morgan lijkt de grote uitstroom van banktegoeden door klanten bij regionale banken in de VS voorbij, maar het blijft onzeker of er in de toekomst meerdere bedrijven en/of banken in moeilijkheden gaan komen door de gestegen rente.

De inflatie in de eurozone daalde in maart naar een niveau van 6,9 procent, in februari bedroeg de inflatie 8,5 procent. In de Verenigde Staten zagen we de afgelopen periode ook een daling van de inflatie. De in april gepubliceerde data toonde een inflatie van 5,0 procent. De inflatie in zowel de eurozone als de Verenigde Staten bevindt zich nog altijd ruim boven het streefniveau van ca. 2 procent dat de Fed en ECB hanteren. Zowel de ECB als de Fed hebben uitgesproken te blijven vasthouden aan monetaire verkrapping om aanhoudende structurele inflatie te voorkomen, dit zorgt voor een opwaartse druk op de rente. Tegelijkertijd zien we dat de centrale banken kleinere rentestappen begroten vergeleken met afgelopen jaar. In de komende periode zal moeten blijken hoe de inflatie en werkgelegenheid reageren op de eerder genomen rentestappen. Voorlopig zien we dat de werkloosheid nog niet oploopt en zelfs op historisch lage niveaus noteert van 3,5%. Hierdoor blijft een toekomstige loon-prijsspiraal tot de risico’s behoren.

Door de verhoging van de beleidsrente om de inflatie te bestrijden in de afgelopen periode zijn er in zowel Amerika als Europa omgekeerde rentecurves ontstaan. Dit betekent dat de rente op korter lopende leningen hoger is dan de rente op langer lopende leningen. De omgekeerde rentecurves zijn ontstaan door het verhogen van de beleidsrente en tegelijkertijd de verwachting vanuit de financiële markten dat de hogere rentes op lange termijn niet houdbaar zijn wegens een verslechtering van de economie. Een omgekeerde rentecurve is in veel gevallen dan ook een voorbode van een recessie gebleken. Zowel de ECB als de Fed hebben als primaire taak om inflatie onder controle te krijgen en zullen een verkrappend beleid voeren, zelfs als dit tot een verslechtering van de economie leidt. Voor de komende maanden zal de ontwikkeling van de inflatie bepalend zijn voor de strategie van de centrale banken.

Wij verwachten een volatiele maar per saldo stijgend niveau van de lange hypotheekrente in de komende periode.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Philip Bokeloh en Mirjam Bani.

Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 
Aanmelden

 

Afspraak maken

Wil jij weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen met de huidige hypotheekrente? Onze hypotheekadviseurs kunnen het voor je berekenen tijdens een vrijblijvende afspraak op één van onze vestigingen.

Afspraak maken