Wat doet de hypotheekrente volgens Obvion?

Renteverwachtingen van expert Rachelle Rijk

Rachelle Rijk Rachelle Rijk | Treasurer en CFO | Obvion Rachelle Rijk is sinds 2019 Chief Financial Officer (CFO) bij Obvion Hypotheken. Zij is al 15 jaar werkzaam bij Obvion, als funding & risk manager en later als Manager Treasury.
Leestijd: 5 min
Laatste update 27-11-2023

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachtingen voor de kortlopende rente  

De korte hypotheekrente volgt de beleidsrente van de Europese Centrale banken. Deze beleidsrente heeft in het afgelopen jaar een flinke stijging laten zien. Dit is veroorzaakt door de Centrale banken die proberen de inflatie middels renteverhogingen in te dammen. De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft de Amerikaanse beleidsrente tijdens de laatste vergadering op 1 november niet gewijzigd. De financiële markten verwachten ook voor de komende vergaderingen geen verdere renteverhogingen.  

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft na 8 renteverhogingen op rij de beleidsrente niet gewijzigd. De eerstvolgende vergadering vindt plaats op 14 december, de verwachting is dat de ECB de beleidsrente tijdens deze vergadering ook ongewijzigd laat. Zolang de inflatie zich boven het streefniveau van 2 procent bevindt zullen renteverlagingen niet tot de opties behoren. 

Per saldo verwachten wij een gelijkblijvend niveau van de korte hypotheekrente in de komende periode.

Verwachtingen voor de lange rente

De inflatie in de eurozone betrof in oktober 2,9 procent, in september bedroeg de inflatie nog 4,3 procent. In de Verenigde Staten zagen we de afgelopen periode een gelijkblijvende inflatie. De in oktober gepubliceerde data toonde een inflatie van 3,7 procent. De inflatie in zowel de eurozone als de Verenigde Staten bevindt zich nog altijd boven het streefniveau van ca. 2 procent dat de Fed en ECB hanteren. Daarnaast geven de bovengenoemde inflatiecijfers een licht vertekend beeld, de relatief lage inflatieniveaus worden voornamelijk veroorzaakt door dalende energieprijzen. De zogenoemde kerninflatie (energie en voedsel uitgesloten) bevindt zich in zowel Europa als Amerika nog altijd rond de 4 procent. Zowel de ECB als de Fed hebben als primaire taak om inflatie onder controle te krijgen en zullen een verkrappend beleid voeren, zelfs als dit tot een verslechtering van de economie leidt. Voor de komende periode zal de ontwikkeling van de inflatie bepalend zijn voor de strategie van de centrale banken. 

In het afgelopen jaar zijn de rentes fors opgelopen ten opzichte van voorgaande jaren. Hierdoor blijft het tot de mogelijkheden behoren dat er in de toekomst bedrijven in moeilijkheden komen door de gestegen rente. Momenteel zien we het aantal faillissementen in Nederland oplopen. Dit moet wel in perspectief geplaatst worden, het aantal faillissementen bevond zich de afgelopen jaren namelijk op historisch lage niveaus. Daarnaast zien we ook een lichte stijging in het aantal werklozen. Zowel de stijging in het aantal faillissementen, als de toenemende werkloosheid zijn tekenen dat de economie langzaam begint af te koelen als gevolg van de gestegen rente. De cao-lonen zijn in Nederland in het derde kwartaal van 2023 met 6,1 procent toegenomen, dit betreft de grootste reële loonstijging van deze eeuw. Door de stijgende lonen blijft een toekomstige loon-prijsspiraal tot de risico’s behoren, dit zou ervoor kunnen zorgen dat de inflatie structureel op hogere niveaus blijft.   

De lange hypotheekrente wordt vooral beïnvloed door de inflatieverwachtingen. Momenteel verwachten de financiële markten dat de economie verder zal afkoelen en de inflatie richting de 2 procent gaat. Hierdoor worden er alweer renteverlagingen verwacht in de tweede jaarhelft van 2024. Maar een verder oplopende rente is ook een reëel scenario als de inflatiecijfers in de komende periode hoger uitvallen dan verwacht.  

Per saldo verwachten wij een gelijkblijvend tot licht stijgend niveau van de lange hypotheekrente in de komende periode.

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Bram Vendel en Mirjam Bani.

Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 
Aanmelden rentestandenabonnement

 

Afspraak maken

Wil jij weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen met de huidige hypotheekrente? Onze hypotheekadviseurs kunnen het voor je berekenen tijdens een vrijblijvende afspraak op één van onze vestigingen.

Afspraak maken