Actueel Nieuws

Verschil tussen prijs van nieuwbouwwoning en bestaande woning wordt groter

De prijzen van nieuwbouwwoningen lopen op ten opzichte van bestaande woningen. Niet alleen wordt het prijsverschil groter, ook staan nieuwbouwwoningen veel langer te kopen. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie WoningBouwersNL. 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 05/09/2023
Nieuwbouw

 

Zorgwekkende ontwikkeling

Deze scheefgroei tussen nieuwbouw en bestaande bouw is zorgwekkend volgens de brancheorganisatie. Op landelijk niveau is het verschil tussen een nieuwbouwwoning en bestaande koopwoning nu gemiddeld 86.000 euro. In sommige regio’s is het verschil een stuk groter dan het landelijk gemiddelde. Zo is het verschil van de verkoopprijs van een gemiddelde nieuwbouwwoning met een bestaande woning tot maar liefst 228.000 euro opgelopen in Zuid-Holland, aldus WoningBouwersNL. 

Naast het prijsverschil laat ook de verkooptijd van een nieuwbouwwoning een verschil zien. Zo staat een nieuwbouwwoning gemiddeld 58 dagen langer te koop dan een bestaande woning. Deze ontwikkeling van nieuwbouwwoningen laat in bepaalde regio’s van het land een nog groter verschil zien ten opzichte van de rest van het land.

Tegenvallende verkoop

Veel bouwprojecten vallen uit door tegenvallende verkoop. Ook worden er minder bouwplannen gemaakt. Gezien het huidige woningtekort is deze ontwikkeling volgens de brancheorganisatie niet wenselijk. De bouwers geven aan dat zij meer kleine, goedkope appartementen willen bouwen en geen ruime duurdere huizen. 


In de eerste helft van 2023 is de verkoop van nieuwbouwwoningen hard gedaald. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen lag in het eerste half jaar op iets meer dan 9.000 woningen. Dit aantal lag niet eerder zo laag sinds het crisisjaar 2013. Deze daling komt mede doordat woningbeleggers zich grotendeels hebben teruggetrokken vanwege nieuwe maatregelen van de overheid.