Actueel Nieuws

Weinig vertrouwen bij senioren voor vinden geschikte woning

65+’ers hebben een stuk minder vertrouwen in het vinden van een passende woning dan jongeren. Dat blijkt uit de nieuwe Marktindicator van Vereniging Eigen Huis.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 13/10/2023
Senioren koppel rekenmachine ouderen

Veel 65+’ers hebben de wens om te verhuizen naar een woning waarin zij zelfstandig kunnen blijven woning. Zo’n huis vinden blijkt vaak een lastige opgave. Hierdoor blijven ouderen langer wonen in hun huidige, vaak grotere, woning. Het CBS verwacht dat er in 2040 ongeveer 5 miljoen 65+’ers zijn in Nederland, 1,5 miljoen meer dan nu. Daarom heeft minister De Jonge de wens uitgesproken om 290.000 woningen voor senioren te bouwen.

Dat ouderen lang in hun huidige huis blijven wonen heeft ook weer gevolgen voor jongere generaties, waarvoor deze huizen niet beschikbaar komen. Volgens Cindy Kremer, directeur van VEH heeft bouwen voor senioren daarom ook een positief effect voor jongere huizenzoekers. “De wil om te verhuizen is er bij ouderen vaak wel, maar het aanbod aan woningen die geschikt zijn om op hogere leeftijd zelfstandig kunnen blijven wonen is erg klein. Daarom blijven veel mensen vaak in het huidige, (grote) huis wonen en komen deze woningen niet voor jongere mensen en gezinnen beschikbaar. Als er niet veel meer voor senioren wordt gebouwd, gaat dat steeds meer knellen.”

Jongeren positiever over hun kansen

Tijdens de zeer oververhitte periode op de huizenmarkt daalde het sentiment onder Nederlanders. Volgens VEH is er inmiddels wel sprake van een lichte stijging. Vooral jongeren zijn met een score van 90 positiever ten opzichte van ouderen, die in de index 70 scoren. Hierbij is een score van 100 neutraal. De algemene score van alle Nederlanders is in de laatste marktindicator 77. Op het hoogtepunt in november 2016 scoorden Nederlanders nog 121.