Actueel Nieuws

Aantal hypotheekaanvragen stijgt na 2 jaar weer

Voor het eerst sinds 2 jaar is het aantal hypotheekaanvragen gestegen. In het 4e kwartaal van 2023 werden 5 procent meer hypotheekaanvragen gedaan dan in dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit de nieuwe Hypotheekindex van De Hypotheker.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 19/01/2024
Hypotheker8899

Vooral het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning steeg met 14 procent ten opzichte van 2022 aanzienlijk. Jonge huizenkopers tot en met 35 jaar zorgen met 49 procent voor bijna de helft van het aantal aanvragen, waar dat een jaar geleden nog 44 procent was.

Volgens Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker, passen de cijfers over het afgelopen kwartaal in het beeld van heel 2023 waarin jongeren weer voet tussen de deur kregen. “Bijna 50 procent van het totale aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning kwam voor rekening van jonge huizenkopers tot 35 jaar. Mede als gevolg van loonstijgingen en de daling van de hypotheekrente kunnen zij weer meer lenen en zijn starters aan een opmars begonnen.”

Woningmarkt herstelt

De stijging van het aantal hypotheekaanvragen lijkt te duiden op een herstel van de woningmarkt. Dat laat zich ook terugzien in het gemiddelde hypotheekbedrag dat wordt aangevraagd. Dit bedrag lag afgelopen kwartaal met € 321.250 liefst 8 procent hoger dan een jaar geleden. In de provincie Friesland was de stijging met 18 procent veruit het grootst. Niet in alle provincies was een forse stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag te zien. In Zeeland en Limburg daalde dit bedrag zelfs licht met 2 procent.

De aantrekkende woningmarkt zorgt er ook voor dat huizenprijzen weer stijgen en overbieden op de weg terug is. Uit cijfers van makelaarsvereniging NVM bleek onlangs dat de huizenprijzen in het laatste kwartaal van 2023 5,3 procent hoger lagen dan in 2022. Ook neemt de concurrentie op de markt weer toe. Bij de helft van de woningverkopen wordt meer geboden dan de vraagprijs.

Aan de andere kant daalde het aantal overige aanvragen met 6 procent. Onder overige aanvragen vallen ook hypotheekaanvragen voor verbouwing en verduurzaming van de huidige woning.

Verdeling hypotheekaanvragen verschuift

De ontwikkelingen van het aantal hypotheekaanvragen zorgt ook voor een iets andere verdeling van het aandeel van de verschillende soorten aanvragen. 69 procent van het aantal aanvragen was bedoeld voor de aankoop van een woning, terwijl dit in 2022 nog 64 procent was. Volgens De Hypotheker wijst dit erop dat steeds meer huizenkopers, ondanks de aanhoudende krapte, een woning weten te bemachtigen. De markt voor oversluiten is door de eerdere rentestijging nog altijd vrijwel opgedroogd. Het aantal aanvragen voor woningverbetering liet zoals gemeld een flinke daling zien. Nu de hypotheekrente sinds november weer fors is gedaald, komt hier mogelijk verandering in.