Actueel Nieuws

Gemiddelde WOZ-waarde 3 procent hoger

De gemiddelde WOZ-waarde van een woning in Nederland bedroeg op 1 januari € 379.000 euro. Dat is 3 procent meer dan een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 26/06/2024
Huisje balanceert met geld

De WOZ-waarde van een woning is een jaarlijks door de gemeente vastgestelde marktwaarde van een woning. De overheid gebruikt deze waarde vervolgens om de hoogte van een aantal belastingen en heffingen, zoals de onroerendzaakbelasting, inkomstenbelasting en waterschapsbelasting, te bepalen. Voor de waarde van 2024 wordt gekeken naar de getaxeerde waarde van 1 januari 2023. Onder meer transactieprijzen van verkochte huizen spelen hierin een belangrijke rol.

Vergeleken met eerdere jaren is de stijging van de WOZ-waarde in 2024 redelijk klein. Door de hard gestegen huizenprijzen nam ook de WOZ-waarde de afgelopen jaren hard toe. In 2023 lag de WOZ bijvoorbeeld ruim 16 procent hoger dan in 2022. De transactieprijzen van koopwoningen lag op 1 januari van dit jaar bijna 2 procent hoger dan vorig jaar. Deze stijging wordt pas meegenomen in de WOZ-waarde van 2025.

Opvallend is dat de stijging en daling van de WOZ-waarde per regio flink verschilt. De grootste stijging was te zien in de gemeente Midden-Groningen. Daar steeg de gemiddelde WOZ-waarde met 15,5 procent naar € 276.000. Op provincieniveau was de grootste stijging te zien in Zeeland (7,8 procent). Een Zeeuwse woning heeft gemiddeld een WOZ-waarde van € 304.000.

Amsterdam daalt het hardst, Bloemendaal opnieuw het duurst

Niet overal steeg de WOZ-waarde. In Amsterdam was de grootste daling te zien. Een huis in onze hoofdstad heeft gemiddeld een WOZ-waarde van € 499.000 en ligt daarmee nog wel ruim boven het landelijk gemiddelde. In heel de provincie Noord-Holland bleef de stijging, mede door de daling in Amsterdam, beperkt tot slechts 0,2 procent. Met een gemiddelde WOZ-waarde van € 462.000 koploper op provincieniveau met Utrecht op een 2e plaats.

Als we kijken naar de gemeente met de hoogste WOZ-waarde komt Bloemendaal, niet geheel verrassend, als winnaar uit de bus. Hier lag de gemiddelde waarde op € 907.000, wat wel een daling is van 2,7 procent. In Kerkrade is de gemiddelde WOZ-waarde € 200.000, de laagste van Nederland. Vorig jaar werd dat lijstje nog aangevoerd door het Groningse Pekela.