Actueel Nieuws

Meer lenen als alleenstaande. Hoe werkt dat?

Voor singles is het op dit moment niet eenvoudig op de woningmarkt. Uit onderzoek van De Hypotheker is gebleken dat slechts een klein deel van de beschikbare woningen betaalbaar is voor een alleenstaande met een modaal inkomen. Vanaf 2024 is er voor singles meer mogelijk.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 22/01/2024
Single Hypotheek

Extra hypotheekbedrag voor singles

In het kort komt de nieuwe regeling erop neer dat een alleenstaande vanaf 2024 € 16.000 meer kan lenen. Dit extra leenbedrag is ten opzichte van tweeverdieners met hetzelfde jaarinkomen. Dus stel dat je alleen een jaarlijks inkomen hebt van € 40.000, dan valt jouw maximale hypotheekbedrag hoger uit dan bij een stel dat samen hetzelfde verdient.

Niet automatisch meer dan 2023

De nieuwe regels betekenen niet dat je als alleenstaande € 16.000 meer kunt lenen dan vorig jaar. Dit verschil zal door nieuwe regels in veel gevallen lager uitvallen. De overheid bepaalt jaarlijks welk percentage van je inkomen je maximaal mag lenen. Deze zogeheten woonquote is in 2024 voor veel inkomens strenger geworden.

Zzp Warm

Rekenvoorbeeld

Matthijs en Babette zijn in hun huizenjacht gestuit op een leuke woning met energielabel C. Matthijs verdient jaarlijks € 30.000 en het jaarinkomen van Babette is € 20.000. Samen kunnen ze voor deze woning maximaal € 220.787 lenen.

 

Single Caroline heeft dezelfde woning op het oog. Zij verdient in haar eentje hetzelfde als Matthijs en Babette samen: € 50.000. Carolines maximale hypotheek komt daarom hoger uit. Zij kan als alleenstaande in 2024 met € 236.878 een stuk meer lenen.

 

Bereken jouw maximale hypotheek

 

 

Minimaal € 28.000 verdienen

Om in aanmerking te komen voor het extra hypotheekbedrag is er een belangrijke voorwaarde. Je jaarlijkse inkomen moet hoger liggen dan € 28.000. Dit bedrag is altijd opgebouwd uit je maandelijkse salaris plus extra’s als vakantiegeld en een eventuele 13e maand.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Ben je als alleenstaande op zoek naar een woning? Dan is het belangrijk dat je weet wat je mogelijkheden zijn voordat je zoektocht begint. Maak daarom een afspraak bij De Hypotheker. Dan kijken onze hypotheekadviseurs samen met jou naar jouw wensen en mogelijkheden.

Maak een afspraak