Actueel Nieuws

Meer lenen met een goed energielabel: zo werkt het

Vanaf 1 januari 2024 is het energielabel van jouw nieuwe woning extra belangrijk. Je hypotheekbedrag is dan namelijk afhankelijk van dit label. We zetten op een rijtje waar je rekening mee moet houden.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 11/01/2024
energielabel

Hoeveel hoger kan mijn hypotheekbedrag worden?

Het extra bedrag dat je kunt lenen is dus afhankelijk van het energielabel van de woning die je wilt kopen. Hoe beter het label, hoe hoger je maximale hypotheek. Woningverkopers zijn sinds 2015 verplicht om een actueel energielabel voor te leggen bij verkoop van de woning. Zo’n label heeft altijd een geldigheid van 10 jaar.

Het is goed om te weten dat de minst goede energielabels (E, F en G) als uitgangspunt worden genomen. Je krijgt dus nooit mínder hypotheek als je een niet-duurzame woning aankoopt. In onderstaande tabel zie je per energielabel het extra te lenen bedrag. 

Heb je al een woning op het oog? In onze berekentool bereken je eenvoudig wat bij dat huis jouw maximale hypotheekbedrag wordt.

Energielabel woning Extra te lenen bedrag
E, F, G € 0
C, D € 5.000
A, B € 10.000
A+, A++ € 20.000
A+++ € 30.000

A++++

€ 40.000

A++++ (met een energieprestatiegarantie) € 50.000
Stel Rekenmachine

Rekenvoorbeeld

Kevin heeft een woning op het oog met energielabel E. Met zijn inkomen van € 55.000 per jaar kan hij € 247.008 lenen. Omdat de woning energielabel E heeft, kan Kevin geen extra bedrag lenen.

 

Na flink wat speurwerk ziet Kevin nog een leuke woning voor dezelfde prijs. Dit huis is iets kleiner, maar wel duurzamer en heeft energielabel B. Omdat de woning een beter energielabel heeft, kan Kevin € 10.000 extra lenen en komt zijn maximale hypotheek uit op € 257.008.

 

Bereken jouw maximale hypotheek

 

 

Waarom deze regeling?

Bij het berekenen van je maximale hypotheek kijken geldverstrekkers naar je inkomen en naar je lasten. Iedere maand komt er immers geld binnen en gaat er geld uit. Nu de energiekosten de afgelopen jaren flink zijn gestegen, maken energielasten een groter deel uit van de maandelijkse kosten.

Omdat je in een energiezuinige woning met goede isolatie, zonnepanelen en een eventuele warmtepomp iedere maand minder kwijt bent aan je energie, is het voor hypotheekverstrekkers meer verantwoord om een hoger hypotheekbedrag te lenen.

Maar wat als ik nog wil gaan verduurzamen?

Natuurlijk is het belangrijk dat zoveel mogelijk woningen in Nederland verduurzamen. Daarom is er ook een regeling voor woningen die (nog) niet beschikken over een goed energielabel. Hierbij werkt het net andersom: hoe slechter het label, hoe hoger het extra leenbedrag. Voorwaarde is wel dat dit extra bedrag volledig wordt gebruikt om de woning te verduurzamen.

Energielabel woning Extra te lenen bedrag
E, F, G € 20.000
C, D € 15.000
A, B t/m A+++ € 10.000
A+++, A++++ € 0