Actueel Nieuws

Nieuwe huurwet vanaf 1 juli een feit

De Wet betaalbare huur van demissionair minister Hugo de Jonge heeft ook in de Eerste Kamer een meerderheid behaald. Daardoor is het vanaf 1 juli eenvoudiger om hoge huurprijzen aan te pakken.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 27/06/2024
Istock 1337079364

Eerder ging de Tweede Kamer al akkoord met het wetsvoorstel dat een einde moet maken aan woekerhuren in de vrije huursector. Middels een puntensysteem wordt voortaan de maximale huurprijs bepaald. Huurder betalen voortaan maximaal € 1158 aan huur. Voor nieuwbouwhuizen geldt straks een maximale huurprijs van € 1274. Een vergelijkbare regel gold al voor sociale huurwoningen.

Volgens De Jonge is de wet nodig omdat veel middeninkomens te weinig verdienen voor een koopwoning en te veel voor een sociale huurwoning. Hierdoor zijn deze mensen aangewezen op de huurmarkt waar regelmatig woekerprijzen worden gevraagd door verhuurder.

De wet ging overigens niet zonder slag of stoot door de Tweede Kamer en de Senaat. Tegenstanders van de wet zijn bang dat verhuurder hun woningen te koop aan gaan bieden nu verhuur minder rendabel wordt. Voorstanders menen dat huurders bescherming verdienen. In de Eerste Kamer stemden GroenLinks-PvdA, CDA, D66, PVV, SP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, Volt en OPNL voor. BBB, VVD, JA21, SGP, FvD en 50Plus stemden tegen.