Actueel Nieuws

NVM: 'Huizenprijzen stijgen wederom, toenemende krapte'

In het vierde kwartaal van 2023 waren opnieuw stijgende huizenprijzen te zien. Zo nam de prijs voor een bestaande woning met 3,1 procent toe vergeleken met het kwartaal ervoor. In vergelijking met een jaar eerder was de toename 5,3 procent. Deze cijfers zijn afkomstig van makelaarsvereniging NVM en gebaseerd op de verkoopcijfers van aangesloten makelaars. NVM beslaat bijna twee derde van de markt.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 11/01/2024
Wat is mijn huis waard? Huizen met prijzen op het dak

Op het eind van 2022 en aan het begin van 2023 was nog een daling van de huizenprijzen te zien. dit leek vooral te komen door de stijgende hypotheekrente van dat moment. Deze fase lijkt nu voorbij te zijn. Het is namelijk het derde opeenvolgende kwartaal dat de huizenprijzen stijgen. “Het beschikbare aanbod woningen krimpt weer”, aldus NVM. Zo stonden eind 2023 25.000 te koop op de markt. Dit is 11 procent minder aanbod dan het kwartaal ervoor en 26 procent minder dan een jaar ervoor.

Piek nog niet bereikt

2022 liet in het tweede kwartaal een piek van de huizenprijzen zien. De gemiddelde woning kostte toen ruim € 450.000. Op die piek is de huizenmarkt nog niet. In het laatste kwartaal van 2023 kostte de gemiddelde woning namelijk € 434.000. Wel verkochten NVM-makelaars toen 36.500 bestaande woningen meer, dat is 9 procent meer ten opzichte van een kwartaal eerder. In vergelijking tot 2022 in hetzelfde kwartaal is het zelfs 12 procent meer. 

Is overbieden weer op zijn retour?

In iets meer dan de helft van de gevallen besluit een koper nu om te overbieden, zo’n 53 procent van de kopers. De andere helft van de kopers betaalt de vraagprijs, of zelfs minder dan de vraagprijs. En gemiddeld wordt er 1,3 procent meer dan de vraagprijs betaald.

Nieuwbouw wint aan populariteit

Ook in de verkoop van nieuwbouwwoningen ziet NVM een positieve trend. Eerder was nieuwbouw minder populair, en historisch gezien liggen de verkopen nog altijd laag. Maar net als de huizenprijzen, geldt ook voor nieuwbouw dat in de laatste drie kwartalen op een rij de verkoop van dit type woningen steeg. 6.100 nieuwbouwwoningen werden verkocht, dit is 6 procent meer dan het kwartaal ervoor. Toch staan er nog steeds nieuwbouwwoningen te koop, circa 20.000. Sinds 2016 lag dit aantal te koop staande nieuwbouwwoningen niet zo hoog.  

Waar bestaande woningen in prijs stijgen, dalen de prijzen van nieuwbouwwoningen. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning ligt op € 468.000. Een kwartaal eerder lag dit bedrag 0,9 procent hoger en een jaar eerder betaalde je als koper 2,3 procent meer voor een nieuwbouwwoning. 
Hoewel nieuwbouwwoningen in aankoopprijs dalen, zijn ze alsnog duurder dan bestaande bouw. Wel is het zo dat nieuwbouwwoningen doorgaans energiezuiniger zijn, wat zorgt voor lagere maandelijkse energiekosten. 

Energielabel krijgt meer aandacht

NVM-makelaars valt het op dat bestaande woningen met een lager energielabel minder makkelijk te verkopen zijn. Zo zou er minder interesse zijn en de verkoop duurt gemiddeld ook langer, zo geeft NVM aan. Daarnaast zijn de kosten voor verbouwen en verduurzamen momenteel hoog wat de aankoop van een woning met laag energielabel minder aantrekkelijk maakt.

Sinds dit jaar speelt het energielabel nog meer een rol. Kopers kunnen namelijk meer hypotheek krijgen voor een woning met een goed energielabel dan wanneer het een lager, of zelfs slecht label heeft. Kopers van huizen met een minder goed energielabel kunnen wel weer extra lenen, maar enkel om het huis te verduurzamen. Lees meer over lenen met een goed energielabel.