Actueel Nieuws

Verduurzamingslening vanuit NHG en SVn voor kleine VvE’s

Dit artikel wil je lezen als jouw woning onderdeel is van een kleine Vereniging van Eigenaren (VvE) en jullie verduurzamingsplannen hebben. Voor kleine VvE’s is er namelijk een verduurzamingsregeling.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 28/02/2024
Groen huisje

Plannen in de koelkast

Nederland telt anderhalf miljoen woningen die tot een VvE behoren. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat VvE’s met verduurzamingsplannen deze vaak weer in de koelkast moeten zetten: de interne besluitvorming, het vele papierwerk en de hoge kosten spelen hierbij een rol. Dat is zonde, want verduurzamen is wel nodig: bijna een half miljoen appartementen hebben energielabel D tot G en van de kleinere VvE’s heeft het overgrote deel ook nog eens te maken met achterstallig onderhoud. 


Ondanks dat het sinds 2021 verplicht is om als VvE te sparen voor toekomstig onderhoud, bleek maar 48,6 procent van alle VvE’s dit voldoende te hebben gedaan in 2023. Dit komt ook door de bouwkosten die de afgelopen zes jaar flink gestegen zijn. Er is dus lang niet altijd een spaarpot voor een schilderbeurt, laat staan voor grotere verduurzamingsmaatregelen. 


Verduurzamingslening hard nodig

Sinds november vorig jaar is het in 21 gemeenten mogelijk om een Verduurzamingslening aan te vragen. Deze lening is een samenwerking tussen het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) en de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het gaat om een gezamenlijke lening voor VvE’s met maximaal zeven woningen. Hierbij geldt een maximum bedrag van 25.000 per appartement. Deze lening is van de VvE, dus wanneer een VvE-lid verhuist gaat de lening over op de nieuwe eigenaar. 


Naast verduurzamingsmaatregelen zoals het verbeteren van de isolatie of zonnepanelen plaatsen, is het ook mogelijk om onderhoudswerkzaamheden mee te financieren, zoals reparaties aan het dak. Ook daarmee kun je jouw energiekosten verlagen. Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting vind je er meer informatie over. 

 

Appartement kopen?

Overweeg je de aankoop van een appartement? Laat je goed informeren door een van onze hypotheekadviseurs. Maak hiervoor een vrijblijvende afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.