Actueel Nieuws

Dit verwachten onze rente-experts voor 2024

In 2023 bleven de hypotheekrentes vrijwel stabiel. Maar wat gaat de rente in het komende jaar doen? We vroegen onze rente-experts van ABN AMRO, ING en Obvion naar hun renteverwachtingen voor 2024.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 02/01/2024
Rente experts
Foto Mirjam Bani

Mirjam Bani - Econoom Huizenmarkt bij ING

"Er bestaat een sterke relatie tussen de ontwikkeling van de lange hypotheekrentes en de kapitaalmarktrentes. Sinds begin 2022 zijn de kapitaalmarktrentes vanaf hun zeer lage niveaus flink opgeveerd. Hogere inflatie(verwachtingen) in het eurogebied, zeker sinds de oorlog in Oekraïne, zijn een belangrijke oorzaak. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het monetair beleid de afgelopen tijd verkrapt om de economie af te remmen en de hoge inflatie tegen te gaan; onder andere met haar besluit te stoppen met het opnieuw investeren van een deel van haar obligaties en het verhogen van de depositorente (met in totaal 450 basispunten). Deze verkrapping tempert de inflatie- en economische groeiverwachtingen, en remt de stijging van de kapitaalmarktrentes. We verwachten daarom dat de kapitaalmarktrentes in 2024 zullen dalen."

"De ontwikkeling van kortlopende hypotheekrentes hangen meer direct af van het rentebeleid van de ECB. Op dit moment verwachten we dat de ECB de depositorente komende tijd nog constant houdt, maar dat ze de rente in de loop van 2024 geleidelijk aan wat zal verlagen om te voorkomen dat de economie in een langdurige recessie terechtkomt. Dit vergroot de kans dat de korte rentes in 2024 iets zullen dalen."

Bram Vendel ABN AMRO

Bram Vendel - Econoom bij ABN AMRO

"Door de hard opgelopen inflatie in de Eurozone was de Europese Centrale Bank (ECB) genoodzaakt om de beleidsrente op te schroeven en daarmee de inflatie te beteugelen. De inflatie zakt nu al enige tijd en de hogere rentes zetten een stevige rem op kredietverleningen en de bestedingen. De ECB gaat er steeds meer van uit dat de inflatie terugkeert naar het streefniveau van 2 procent. Maar daarnaast neemt ook het risico op een economische terugval toe. Wij denken dat de ECB volgend jaar, na een rente-pauze, de beleidsrente halverwege het jaar zal verlagen. Dit heeft gevolgen voor de korte- en lange hypotheekrentes. Wij verwachten dat de korte- en lange rentes volgend jaar zullen dalen, maar dat de daling beperkt wordt door het oplopen van kredietrisico’s en daarmee de risico-opslag op hypotheken."

Rachelle Rijk

Rachelle Rijk - CFO bij Obvion Hypotheken

"Sinds 2022 hebben we de hypotheekrente zien oplopen. Dit werd veroorzaakt door centrale banken wereldwijd die de hoge inflatie bestrijden door middel van renteverhogingen. Op dit moment is de inflatie een stuk lager vergeleken met de voorgaande periode, en komt deze weer in de buurt van de gewenste 2 procent van de centrale banken. Door deze afname van de inflatie zien we dat financiële markten inmiddels voorsorteren op mogelijke renteverlagingen van centrale banken in 2024. Dit zou ook goed nieuws betekenen voor de hypotheekrente, de impact van eventuele renteverlagingen door centrale banken zal het meest direct voelbaar zijn bij de variabele en korte hypotheekrentes.

"De daadwerkelijke verwezenlijking van deze dalende hypotheekrentes hangt echter af van de inflatieontwikkeling in het komende jaar. Mocht de gerealiseerde inflatie in 2024 hoger uitvallen dan verwacht, dan bestaat de mogelijkheid dat de geanticipeerde renteverlagingen niet doorgaan. We zijn dus positief gestemd voor 2024, maar het jaar is lang en er kan van alles gebeuren."

Op de hoogte blijven over de hypotheekrente?

Onze rente-exerts delen iedere 2 weken hun verwachting over de hypotheekrentes. Wil jij op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze rentemail. Dan ontvang je om de week de nieuwste update in je inbox.

Schrijf je in

 

Istock 850971166