Aantal hypotheekaanvragen derde kwartaal terug op niveau van een jaar geleden

Het totale aantal hypotheekaanvragen ligt in het derde kwartaal van dit jaar 1 procent hoger in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Dit is een groot verschil met vorig kwartaal, toen sprake was van een daling van maar liefst 31 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Het herstel op de huizenmarkt lijkt dan ook door te zetten. Vooral het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning is significant gestegen (+13 procent). Hierbij is de positie van starters sterk verbeterd ten opzichte van het vorige kwartaal. In de categorie huizenkopers tot 35 jaar is sprake van een stijging van maar liefst 26 procent. Dat blijkt uit de nieuwste Hypotheekindex van De Hypotheker. 

Mark De Rijke Mark de Rijke | Commercieel Directeur Mark de Rijke is sinds 2023 Commercieel Directeur bij De Hypotheker. Samen met directievoorzitter Sanne de Laat en directeur Business Development Jasper Cuijten is hij verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van De Hypotheker formule. Voor zijn aanstelling was hij Algemeen Directeur bij Ingage.
Leestijd: 5 min
Laatste update 13/10/2023

Bij het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is in de hogere leeftijdscategorieën sprake van een bescheiden stijging, zoals bij 55-plussers (+8 procent) en huizenkopers in de leeftijd van 45 tot 55 jaar (+4 procent). Ondanks de gestegen woningkrapte zijn er nog voldoende mogelijkheden voor huizenkopers, gezien de forse stijging van het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning. Nu de woningmarkt weer herstelt, is ook sprake van een lichte stijging van de huizenprijzen. Zo wordt zelfs weer vaker boven de vraagprijs geboden en worden huizen sneller verkocht. Dit is terug te zien in de hoogte van het gemiddelde hypotheekbedrag; deze bedraagt nu 316.000 euro. Dat is een stijging van 2 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. In het tweede kwartaal van 2023 was nog sprake van een daling van het gemiddelde hypotheekbedrag (-4 procent) in vergelijking met dezelfde periode in 2022. Dit is volgens De Hypotheker ook een signaal dat de woningmarkt aan het herstellen is.

Meer huizenkopers leidt tot hoger aandeel hypotheekaanvragen aankoop woning

De verdeling van de typen hypotheekaanvragen laat hetzelfde beeld zien. Zeven op de tien hypotheekaanvragen waren in het derde kwartaal bedoeld voor de aankoop van een woning, terwijl dit in dezelfde periode in 2022 nog 62 procent bedroeg. Hoewel de huizenmarkt nog altijd krap is en de hypotheekrente op dit moment licht stijgt, zijn er meer huizenkopers actief op de woningmarkt. Dat geldt vooral voor jonge huizenkopers tot 35 jaar. Het aandeel in deze categorie is in één jaar met 6 procentpunt gestegen naar 54 procent en vertegenwoordigt inmiddels ruim de helft van de hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning. Terwijl het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning stijgt, laten andere typen hypotheken juist dalingen zien. Het aantal aanvragen voor woningverbetering is op jaarbasis met 16 procent afgenomen, volgend op een eerdere flinke daling (-45 procent) in het voorgaande kwartaal. Door de hogere hypotheekrente is het duurder om de woning te verbouwen of verduurzamen. Ook de oversluitmarkt blijft in het derde kwartaal door de rentestijgingen zeer klein, het aandeel bedroeg slechts 5 procent.

Voor het eerst sinds anderhalf jaar is sprake van een (lichte) stijging van het aantal hypotheekaanvragen ten opzichte van het voorgaande jaar. Verschillende signalen wijzen er dan ook op dat de woningmarkt herstelt.
Mark de Rijke, Commercieel Directeur bij De Hypotheker

“Voor het eerst sinds anderhalf jaar is sprake van een (lichte) stijging van het aantal hypotheekaanvragen ten opzichte van het voorgaande jaar. Verschillende signalen wijzen er dan ook op dat de woningmarkt herstelt. Zo is in het derde kwartaal opnieuw sprake van een lichte stijging na een jaar van dalende huizenprijzen. Tegelijkertijd zien we dat steeds meer huizenkopers weer boven de vraagprijs bieden”, vertelt Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker. “Een andere indicator voor herstel is de stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning. Dit is met 2,4 procent gestegen ten opzichte van het derde kwartaal in 2022. Op jaarbasis is dit de eerste stijging van het hypotheekbedrag in anderhalf jaar tijd. De hypotheekrente is wel weer licht aan het stijgen, maar door inkomensgroei kan ook meer worden geleend. Dit heeft vooral geleid tot betere vooruitzichten voor jonge huizenkopers. Dit is ook zichtbaar in het groeiende aantal bezoeken van jongere huizenkopers aan onze vestigingen. Zo bestaat tussen 35 en 40 procent van deze groep uit starters. We zijn blij dat deze groep huizenkopers steeds vaker een voet tussen de deur krijgt.”