Hypotheekmarkt toont tekenen van herstel in tweede kwartaal 2023

Het totale aantal hypotheekaanvragen ligt in het tweede kwartaal van dit jaar 32 procent lager in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Dit is vooral het gevolg van een forse daling van het aantal hypotheekaanvragen voor het oversluiten van een bestaande hypotheek (-83 procent). Toch wijst een aantal signalen erop dat het herstel op de huizenmarkt lijkt door te zetten. Zo neemt de daling van het totale aantal hypotheekaanvragen in vergelijking met het vorige kwartaal geleidelijk af en hebben vooral starters steeds betere vooruitzichten. Het aantal aanvragen onder jonge huizenkopers tot 35 jaar steeg met 18 procent, terwijl dit aantal in alle andere leeftijdscategorieën juist daalde. Dat blijkt uit de nieuwste Hypotheekindex van De Hypotheker.

20221010 De Hypotheker Portretfotografie Menno Luiten Menno Luiten | Commercieel Directeur Menno Luiten is sinds 2019 Commercieel Directeur bij De Hypotheker. Samen met directievoorzitter Sanne de Laat en directeur Business Development Jasper Cuijten is hij verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van De Hypotheker formule. Voor zijn aanstelling was hij al Commercieel Directeur bij hypotheekverstrekkers Jungo en MUNT Hypotheken.
Leestijd: 5 min
Laatste update 30/06/2023

Terwijl het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning in het tweede kwartaal met 4 procent gedaald is, profiteren jonge huizenkopers juist ten opzichte van alle andere leeftijdscategorieën. In de categorie jonge huizenkopers tot 35 jaar is zelfs sprake van een stijging van 18 procent. Doordat het woningaanbod in de afgelopen maanden is toegenomen en starters minder last hebben van concurrentie van beleggers hebben zij steeds meer kans op een betaalbare woning. De hypotheekrente is nu hoger dan een jaar geleden, maar is in het afgelopen halfjaar gestabiliseerd, waardoor het ‘schrikeffect’ voorbij is. In steeds meer provincies krijgen jonge huizenkopers een stevige voet aan de grond. Dat is vooral zichtbaar in Limburg (+49 procent), gevolgd door Groningen en Friesland (+35 procent) en Zeeland (+33 procent). In Drenthe (+2 procent) en Noord-Holland (+9 procent) is de laagste stijging van het aanvragen onder jonge huizenkopers zichtbaar. De sterkste daling van het aantal hypotheekaanvragen voor aankoop van een woning doet zich voor in de leeftijdscategorie 45-55 jaar (-28 procent). Voor deze groep geldt een mismatch tussen vraag en aanbod. Zo zijn te weinig geschikte woningen beschikbaar die aan hun woonwensen voldoen, waardoor de doorstroming op de woningmarkt stagneert.

Groter woningaanbod leidt tot hoger aandeel hypotheekaanvragen voor aankoop woning

De verdeling van het aandeel van de verschillende hypotheekaanvragen laat een ander beeld zien ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar. Bijna zeven op de tien hypotheekaanvragen (68 procent) waren in het tweede kwartaal bedoeld voor de aankoop van een woning, terwijl dit in 2022 nog 48 procent bedroeg. Deze stijging wordt volgens De Hypotheker vooral veroorzaakt door een stijgend aanbod. Hierdoor kunnen meer huizenkopers - ondanks de nog altijd krappe huizenmarkt en gestegen hypotheekrente - een woning bemachtigen. Daarnaast is de oversluitmarkt in het tweede kwartaal van dit jaar door de rentestijgingen vrijwel opgedroogd en bedroeg dit aandeel nog slechts 5 procent. Dit is een sterke daling in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden, toen één op de vijf hypotheekaanvragen was bedoeld voor het oversluiten van de hypotheek. Het aantal aanvragen voor woningverbetering is met zes procentpunt afgenomen naar 22 procent. Door de sterke stijging van de hypotheekrente is het duurder geworden om de woning te verbouwen of verduurzamen.

"Verschillende signalen wijzen er op dat de rust op de huizenmarkt lijkt terug te keren. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2023 is zelfs een lichte stijging van 7 procent zichtbaar."
Menno Luiten, Commercieel Directeur bij De Hypotheker
20221010 De Hypotheker Portretfotografie Menno Luiten

“In het tweede kwartaal van vorig jaar lag het totale aantal hypotheekaanvragen op een hoog niveau. Dit kwam vooral doordat veel huizenkopers door de stijgende hypotheekrente op de valreep besloten een hypotheek over te sluiten. In het tweede kwartaal van 2023 is echter sprake van een daling van 32 procent ten opzichte van vorig jaar”, vertelt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. “Verschillende signalen wijzen er op dat de rust op de huizenmarkt lijkt terug te keren. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2023 is zelfs een lichte stijging van 7 procent zichtbaar. Dit herstel is vooral positief voor starters, voor wie de vooruitzichten op een betaalbare woning verbeteren. We zien dat deze groep in veel provincies weer veel meer hypotheekaanvragen doen vergeleken met vorig jaar. Volgens de banken ligt een verdere daling van de huizenprijzen van 5 à 6 procent in het vooruitzicht, terwijl door de inkomensgroei meer kan worden geleend. Het gevolg is dat de maximale leensom stijgt en een relatief groter bedrag van het inkomen kan worden besteed aan woonlasten.”

Bekijk de infographic van de Hypotheek Index Q2 2023 voor de laatste trends op de hypotheekmarkt.