Tekort geschikte seniorenwoningen leidt tot toename hypotheekaanvragen voor verbouwing

Bijna kwart hypotheekaanvragen voor woonverbetering afkomstig van 55-plussers. Het aantal hypotheekaanvragen onder 55-plussers voor het verbeteren van de woning is in het eerste kwartaal van 2022 tot recordhoogte gestegen (+102 procent) ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Deze stijging lijkt zich door te zetten; zo nam het aantal aanvragen in april en mei van 2022 (+67 procent) óók aanzienlijk toe ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Vanwege de grote schaarste aan betaalbare seniorenwoningen kiezen steeds meer 55-plussers ervoor niet te verhuizen, maar in hun woning blijven en deze te verbouwen. Dit gaat echter ten koste van de doorstroming op de huizenmarkt.

20221010 De Hypotheker Portretfotografie Menno Luiten Menno Luiten | Commercieel Directeur Menno Luiten is sinds 2019 Commercieel Directeur bij De Hypotheker. Samen met directievoorzitter Sanne de Laat en directeur Business Development Jasper Cuijten is hij verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van De Hypotheker formule. Voor zijn aanstelling was hij al Commercieel Directeur bij hypotheekverstrekkers Jungo en MUNT Hypotheken.
Leestijd: 10 min
Laatste update 23/06/2022

Tegelijkertijd is onder 55-plussers sprake van een flinke daling van het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning. Terwijl het in het eerste kwartaal om een bescheiden afname (-4 procent) ging in vergelijking met dezelfde periode in 2021, was deze daling in april en mei veel aanzienlijker (-17 procent). Dat heeft volgens De Hypotheker niet alleen te maken met de hoge huizenprijzen, maar vooral met de schaarste aan levensloopbestendige woningen; een tekort dat nu zo’n 350.000 huizen bedraagt. Veruit de meeste koopwoningen voldoen namelijk niet aan de woonwensen van 55-plussers. Zo geldt voor veel ouderen dat zij het liefst gelijkvloers, in de eigen omgeving en vlakbij voorzieningen als winkels, culturele voorzieningen en het openbaar vervoer willen wonen. Doordat er in de afgelopen jaren nauwelijks woningen zijn bijgebouwd die tegemoetkomen aan deze wensen, kiezen ouderen er voor hun bestaande woning te verbouwen. Zo willen zij hun eigen woning levensloopbestendig maken, zodat zij er langer kunnen blijven wonen. 

"Het is cruciaal dat er seniorenwoningen worden bijgebouwd die voldoen aan de woonwensen van ouderen."
Menno Luiten, Commercieel Directeur
Menno Luiten

“De vraag naar seniorenwoningen overtreft al enige tijd het aanbod. Vanwege de hoge huizenprijzen en de schaarste aan geschikte woningen blijven ouderen echter noodgedwongen langer in hun huis wonen en dat is ongunstig voor de doorstroming op de huizenmarkt”, benadrukt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. “Het aantal senioren zal door de vergrijzing alleen maar toenemen en het is dan ook cruciaal dat er seniorenwoningen worden bijgebouwd die voldoen aan de woonwensen van ouderen. Als deze groep huizenbezitters in beweging komt, komen immers óók woningen vrij voor starters en doorstromers. Het komt er op aan niet alleen de woningvoorraad te vergroten met levensloopbestendige woningen, maar óók het bestaande aanbod van vastgoed beter te verdelen. Hiervoor zijn verschillende alternatieven denkbaar, zoals het verbouwen van leegstaande kantoren tot betaalbare woningen voor zowel starters als 55-plussers. Ook kan co-housing - een vorm van gemeenschappelijk wonen waarbij ieder huishouden over een zelfstandige woning of wooneenheid beschikt en daarnaast over gemeenschappelijke voorzieningen en ruimten, zoals een keuken, woonkamer of tuin - uitkomst bieden.” 

Aantal oversluitingen daalt sterk door stijgende hypotheekrente

Het aantal aanvragen van 55-plussers bedraagt op dit moment 24 procent van alle hypotheekaanvragen. In het eerste kwartaal van dit jaar koos deze leeftijdsgroep er nog massaal voor de hypotheek over te sluiten vanwege de stijgende hypotheekrente. Zo lag het aantal aanvragen voor oversluiten in het vorige kwartaal maar liefst 103 procent hoger dan in dezelfde periode in 2021. Terwijl 55-plussers tot voor kort waren oververtegenwoordigd bij het oversluiten van de hypotheek, begint dit stevig af te vlakken nu de hypotheekrente met ruim 2 procentpunt is gestegen. Zo daalde het aantal aanvragen voor het oversluiten van de hypotheek in april en mei met 11 procent in vergelijking met dezelfde maanden een jaar geleden.

Bekijk hier welke opties huizenbezitters hebben om de eigen woning levensloopbestendig te maken.

Naar alle persberichten