Huis kopen met vrienden

De Nederlandse woningmarkt zit behoorlijk op slot en we zoeken allemaal naar mogelijkheden om onze kansen op het kopen van een huis te vergroten. Zoals door samen met vrienden een huis te kopen. Door het samenvoegen van twee (of meer) inkomens, wordt jullie gezamenlijke maximale hypotheek hoger. Tegelijkertijd zitten er ook een hoop haken en ogen aan een huis kopen met vrienden. Hier vind je daarom meer informatie over hoe je een huis kunt kopen met een vriend of vriendin en wat de voor- en nadelen zijn.

Huis kopen met vriend: hoe doe je dat?

Als je een huis wilt kopen met een vriend of vriendin dan heb je daar in de basis twee mogelijkheden voor. Je kunt ervoor kiezen om één persoon het huis te laten kopen waarbij de andere persoon bij hem of haar intrekt en maandelijks huur betaalt. Maar waarschijnlijk is dat niet de bedoeling aangezien het er nu juist om ging dat je door de combinatie van twee inkomens meer kans op de aankoop van een huis zou hebben. Bovendien moet de bank het er ook nog mee eens zijn dat een huis wordt onderverhuurd.

Een andere optie is dus om samen een hypotheek voor het huis af te sluiten. Het huis staat dan op naam van jullie beiden en de bank kijkt dan naar allebei jullie inkomens. Daarbij telt het hoogste inkomen voor 100% mee en het tweede inkomen voor 90% (in 2021). 

Waar moet je op letten bij samen een huis kopen met vrienden?

Als je alleenstaand bent, kan een huis kopen met vrienden dus een uitkomst zijn. Maar zorg er wel voor dat je vooraf samen goede afspraken maakt. Niet alleen over de financiële zaken (zoals het betalen van de maandelijkse aflossing en rente) maar ook over praktische zaken rondom samenwonen. Wie krijgt bijvoorbeeld de grootste slaapkamer, hoe ga je om met het ontvangen van gasten en voeren jullie een gezamenlijk huishouden of is ieder verantwoordelijk voor het opruimen van zijn of haar eigen rommel?

Houd er ook rekening mee dat je door samen een huis te kopen elkaars fiscale partner wordt. En dat je allebei aansprakelijk bent voor het betalen van de maandlasten. Kan je vriend of vriendin zijn of haar deel niet meer betalen, dan kan de bank direct bij jou aankloppen om dat gedeelte alsnog op te hoesten. Bespreek ook wat de gevolgen zijn van als een van de twee een relatie krijgt en met iemand anders wil gaan samenwonen. Je kunt dan wel jouw deel aan de ander verkopen, maar de vraag is of die persoon die hypotheek kan krijgen en de maandlasten die daarbij horen zelfstandig kan voldoen. En wat doe je als er een flinke ruzie is geweest en jullie niet meer met elkaar wíllen samenwonen? 

Zet dit soort zaken dus vooraf op papier zodat er achteraf nooit problemen kunnen ontstaan. En mochten die problemen er toch komen, dan is er altijd een document met regels en afspraken waar jullie aan vast kunnen houden. 

Huis kopen met vrienden: de voor- en nadelen op een rij

Hier sommen we in het kort nog even alle voor- en nadelen op van een huis kopen met een vriend of vriendin. 

De voordelen:

  • Je voegt meerdere inkomens samen, zodat de maximale hypotheek hoger wordt en je meer geld te besteden hebt bij de aanschaf van een huis.
  • Je deelt gezamenlijk de bijbehorende (maand)lasten.
  • Veel mensen vinden het leuker en gezelliger om samen met iemand te wonen dan alleen in een huis of appartement te zitten. 

De nadelen:

  • Het huis is niet van jou alleen en je zult dus allerlei zaken moeten delen.
  • Je bent samen aansprakelijk en als iemand de maandlasten niet meer kan opbrengen, zal de bank bij de ander aankloppen.
  • Je moet goede afspraken vooraf maken over zaken als de kamerindeling, het huishouden, de kosten voor de boodschappen, etc.
  • Je wordt fiscale partners van elkaar.

Kortom, samen met vrienden een huis kopen kan voor sommigen een uitkomst zijn. Maar bedenk je vooraf goed wat het allemaal voor jou en je vriend of vriendin gaat betekenen. En of je daar wel op zit te wachten. Wil je meer weten over de verschillende opties en mogelijkheden? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs. 

Afspraak maken arrow_forward